Zíedend waren ze. De voltallige oppositie sprak vorig jaar schande van de opstelling van het kabinet Rutte-2. Het knetterde in de Tweede Kamer. Hoe anders is dat dit jaar: D66, ChristenUnie en SGP regeren mee. 

En de rest brengt niet veel teweeg. De Algemene Politieke Beschouwingen gaan vanavond nog een paar uur door, maar de conclusie is nu al: een ‘Field Day’ voor premier Rutte.

Rutte ‘gaat praten’ met Alexander Pechtold (D66) over de Belastingherziening, waarvan die vindt dat die zo snel mogelijk moet komen. Een debatje daarover met Arie Slob (ChristenUnie) wordt afgesloten met ‘we spreken elkaar nader’. En daarmee zijn de grootste problemen voor het kabinet tijdens dit debat wel uit de wereld.

Grimmige Geert

De Beschouwingen verlopen volgens een voorspelbaar stramien: er is ‘het Momentje van Wilders’, dit keer een hoofdelijke stemming over de koran die –naast onder andere de bijbel en de Dikke Van Dale- op de tafel van de Kamervoorzitter staat. Wilders had dit al eerder aangekaart; en het resultaat is hetzelfde: het boek blijft er staan. Tijdens het debat zelf komt hij met de vertrouwde islamkritiek, maar dit keer zonder de gebruikelijke cabareteske toon. Luchtig wordt het niet. Geert is grimmiger dan ooit.

Met z’n allen tegen Roemer

De ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP hebben kritiek, maar komen pas écht in het geweer, als die andere ‘echte’ oppositiepartij SP het kabinet onder vuur neemt. Van Slob tot Samsom: ze maken gehakt van Emile Roemer, als die verstrikt raakte in de cijfermatige onderbouwing van zijn eigen plannen. “Gratis bier”, noemt Samsom de SP-plannen.

Het wordt zelfs zo erg, dat Roemer compleet stil valt en schoorvoetend belooft met een tegenbegroting te komen. Die valt op donderdag op de mat, op een moment dat niemand er nog in geïnteresseerd is. Vreemd, dat Roemer niet beter is voorbereid; tijdens de laatste verkiezingscampagne bleken cijfers al niet zijn sterkste punt.

Rutte geniet

En de premier ziet het allemaal lachend aan. Tijdens zijn beantwoording komt hij geen moment in de problemen. Soepel slalomt hij langs de interrupties, geeft Wilders een sneer, deelt hier en daar een complimentje uit, en pakt en passant zelfs CDA-leider Buma in, als het gaat over extra geld voor Defensie. Hij rekent op diens steun in de Eerste Kamer. Uitermate ontspannen en goed gehumeurd komt hij de dag door.

Vooraf werd er rekening mee gehouden dat met name D66-leider Pechtold het de premier misschien lastig kon gaan maken, en wat meer afstand zou nemen. De val van dit kabinet komt hem op termijn, gezien de gunstige peilingen, misschien niet slecht uit. Maar niets van dat al. Rutte lijkt te genieten. Een ‘Field Day’, noemen ze dat. Of er moet vanavond nog iets héél geks gebeuren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.