In de zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag klimt de VVD naar 44 zetels. Dat zijn er maar liefst 17 meer dan aan het begin van de coronacrisis. Verder nemen veel kiezers afscheid van 50PLUS, maar ook van Krol.
Mei is de derde maand op rij waarin de VVD zetels wint. Aan het begin van de coronacrisis was de VVD met 27 zetels al de grootste partij, maar met een flink kleinere afstand tot andere partijen dan nu. In februari scheelde het nog 9 zetels met toenmalig tweede partij de PVV. Het gat met de huidige nummer twee, GroenLinks, is enorm met 29 zetels.
VVD trekt kiezers van coalitiegenoten
In de afgelopen 10 jaar, waarin Rutte premier van Nederland is, kwamen de liberalen alleen vlak na de verkiezingswinst bij de landelijke verkiezingen van 2012 op een vergelijkbaar niveau. Ook toen noteerde de VVD 44 zetels in De Peiling.
Opvallend is ook dat de VVD nu een andere kiezersgroep aanboort dan voorheen. In de eerste maand kwam de zetelwinst in de coronacrisis vooral van rechtse kiezers die vonden dat hun partij te hard ageerde tegen het coronabeleid van Rutte. Deze maand trekt de VVD kiezers weg bij coalitiegenoten CDA en D66. Verder dankt de VVD zijn winst aan het geruzie bij 50PLUS.
50PLUS-kiezers volgen Krol lang niet allemaal
Net als voormalig gezicht Henk Krol nemen veel kiezers deze maand afscheid van 50PLUS. De ouderenpartij maakt deze maand een vrije val van 6 zetels en houdt er nu nog 2 over. Een schril contrast met maart, toen de partij nog op 10 zetels kon rekenen. Voor het grootste deel is het afscheid definitief, blijkt uit onderzoek onder kiezers uit het Opiniepanel. 61 procent van de overstappers denkt nooit meer terug te komen bij 50PLUS, tegenover 18 procent die 50PLUS nog een kans geeft.
Toch is de leegloop bij 50PLUS niet per se goed nieuws voor Henk Krol. Lang niet alle overstappers volgen hem naar zijn Partij voor de Toekomst. In De Peiling komt die partij uit op ongeveer 1 zetel. Afzwaaiende 50PLUS-kiezers kiezen nu eerder voor gevestigde partijen als VVD en Forum voor Democratie dan voor het avontuur met Henk Krol.
'Krol komt bij nieuwe partij minder goed op voor ouderen'
Een groot deel van deze kiezers is er namelijk niet gerust op dat Krol bij zijn nieuwe partij net zo goed opkomt voor ouderen als bij 50PLUS. Sterker, bijna de helft (45 procent) gaat er vanuit dat hij minder voor ouderen zal doen. "Als je bij de oprichting al roept dat je er voor alle generaties wil zijn, is dat geen goed nieuws voor ouderen."
Een andere reden voor de beperkte kiezerstrouw aan Krol is het feit dat Krol zijn zetel meeneemt. 40 procent van de kiezers van twee maanden geleden, toen 50PLUS nog 10 zetels noteerde in De Peiling, vindt dat onterecht. Krol vindt zelf dat hij daar recht op heeft door het aantal voorkeurstemmen bij de laatste verkiezingen, maar "de nummer één op de lijst krijgt altijd meer stemmen dan de rest, dat zijn geen voorkeursstemmen", licht een kiezer toe die het daarmee oneens is. Zij vinden dat Krol zijn zetel opnieuw moet verdienen als hij een ander publiek wil aanspreken.
Over dit onderzoek
De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.048 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 22 tot en met 24 mei 2020. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.
Het onderzoek onder het Opiniepanel is gehouden van 22 tot en met 25 mei 2020. Aan het onderzoek deden 27.315 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 1380 mensen die twee maanden geleden een voorkeur hadden voor 50PLUS. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.