Minister Hugo de Jonge heeft altijd gezegd dat een app cruciaal zou zijn tijdens de tweede golf van coronabesmettingen. Maar vooralsnog is de CoronaMelder nog niet landelijk ingevoerd. De Eerste Kamer stemt dinsdag over de app, maar is kritisch.

Iedereen die de CoronaMelder downloadt en langer dan 15 minuten in contact is geweest met een besmet persoon, krijgt een melding van de app. De Jonge zou het liefst zien dat iedereen die zo'n melding krijgt meteen getest wordt. Omdat de testcapaciteit niet op orde is, kan dat niet.

Nut van de app

Heeft de app nog wel zin als je je na een melding niet meteen kunt laten testen? Dat vraagt de Eerste Kamer zich af. Henk Otten van de Partij voor de Toekomst is tegen de app. "Wij zijn heel sceptisch. De app is bedoeld om op te sporen en te testen, maar het testbeleid is een chaos en nu wil de minister de app er doorheen jassen."

Ook coalitiepartij D66 is kritisch. Senator Annelien Bredenoord: "Op dit moment is het beleid dat je je alleen met klachten kan laten testen. We willen dat de app niet een beetje zin heeft, maar enorm veel zin heeft. Als mensen na een melding voor niets thuis moeten blijven, is dat niet goed voor het draagvlak van de app."

Juist niet testen

Volgens de PvdA in de Eerste Kamer is het helemaal niet erg dat het testbeleid nog niet op orde is voordat de CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt. "Het is een misvatting dat je na een melding meteen getest moet worden. Pas na drie dagen zou je een positieve test kunnen hebben, dus mensen zouden gewoon thuis moeten blijven", zegt Jopie Nooren.

Greet Prins is senator voor het CDA en sluit zich bij haar aan: "Het belangrijkste is dat je alert bent op symptomen en dat je je dan pas laat testen." Uit onderzoek zou volgens Nooren blijken dat mensen niet geneigd zijn om in quarantaine gaan na een melding. "Ik wil weten wat De Jonge gaat doen om te zorgen dat mensen wel thuis blijven", zegt ze.

Stemming

Minister De Jonge zegt dat iedereen die een melding krijgt, in quarantaine zou moeten gaan. "Dat geldt ook voor mensen die naar voren komen uit gewoon bron- en contactonderzoek: als je geen symptomen hebt, ga je in quarantaine en bij klachten laat je je testen."

Vooralsnog is de verwachting dat het wetsvoorstel voor de landelijke invoering van de corona-app een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Op aanvraag van de PVV wordt er dinsdag hoofdelijk over gestemd. Ondanks de coronamaatregelen moeten alle senatoren dus naar de vergadering komen.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.