In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag diagonaal van Biervliet naar Bierem. Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker?  

Verslaggever Laura Kors is nog steeds in Elburg. In de kleine vestingstad is een orgelmuseum, een joods museum, een bottermuseum, een stadsmuseum en een smederijmuseum.

Als het aan Maarten Seijbel, oprichter van het orgelmuseum, ligt komt er nog eentje bij: een Reformatiemuseum. De Reformatie begon in 1517 toen Maarten Luther met zijn 95 aanklachten tegen de katholieke kerk kwam. "Ik heb me er altijd over verbaasd dat we er in ons land geen hebben. Het betekende wel de geboorte van alle protestantse kerken. Tot die tijd was iedereen katholiek."

Seijbel denkt dat de jeugd van tegenwoordig niet meer weet wat de Reformatie is. We komen in Elburg een groep tieners tegen die inderdaad weinig weet hebben van deze historische gebeurtenis, zelfs de gereformeerde onder hen. "Zie je wel, een museum zou dit mooi kunnen verhelpen", reageert de 78-jarige Seijbel.

De vele musea in Elburg blijken goed voor de lokale economie. "Zonder al die bezoekers zou Elburg er een stuk slechter bij staan."

audio-play
Mijn Nederland in Elburg

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.