Iemand die geweld pleegt tegen een agent komt vaak weg met een lichte taakstraf, beweert Politiebond ACP. Volgens Erwin Koenen (ACP) lachen daders om een paar uurtjes schoffelen.
Maar volgens Henny Sackers is een taakstraf zeker geen lachertje. Sackers is hoogleraar Sanctierecht van de Radboud Universiteit. Hij begrijpt dat agenten en burgers die te maken krijgen met geweld snel het gevoel hebben dat de strafmaat te laag is. "Dat is de subjectieve waarneming en dat is ook heel begrijpelijk. Maar als we er objectief naar kijken, zien we een ander beeld."
Serieuze straf
Volgens Sackers moet een taakstraf serieus genomen worden. "Het kan zijn dat je een geweldpleger tegen de politie een keer schoffelend aantreft, maar in de praktijk is dat eerder uitzondering op de regel."
Sackers legt uit dat het kan dat iemand een taakstraf krijgt voor geweld tegen de politie. Maar bij de eerste misstap is een taakstraf al pittig. "Een first offender moet rekening houden met een langdurige en pittige taakstraf van 120 uur. Bij hardleerse types die opnieuw de fout in gaan, is alleen al de eis van de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf."
België en Duitsland
Het beeld dat Nederland mild straft, is achterhaald. "Je kunt de globale vergelijking maken met Duitsland en België. Twintig jaar terug werd er in Nederland waarneembaar milder gestraft, hoewel dat vaak bij een herhaalde misstap wel werd rechtgetrokken. Tegenwoordig kun je zeker niet meer zeggen dat Nederland mild straft", zegt Sackers.
Waar komt het beeld van 'een aantal uurtjes schoffelen' dan vandaan? De Politiebond kan refereren aan de jongeren op straat. Bij minderjarigen werkt het strafrecht anders. Voor lichte vergrijpen komen jongeren bij bureau Halt uit. Het instituut voor het bestraffen en voorkomen van criminaliteit onder de jeugd.
Halt
Via Halt moeten sommige jongeren soms een korte werkstraf uitvoeren. "Dat kan zijn op een kinderboerderij, een verzorgingshuis en een enkele keer in de plantsoenendienst. Dit gaat wel altijd samen met een heel pakket van interventies. Jongeren moeten ook op gesprek komen, schade moet worden vergoed en excuses moeten worden aangeboden", legt Rik Quint van Halt uit.
Het is de vraag of deze aanpak in de hand werkt dat 'verdachten erom lachen', zoals Erwin Koenen beweert. Volgens Halt zijn de resultaten van hun aanpak aantoonbaar. Een onderzoek van het CBS uit 2016 staaft dat. "Daaruit blijkt dat van de jongeren die succesvol de straf doorlopen, ongeveer drie kwart niet meer in aanraking komt met politie", zegt Quint.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.