Honderden Nederlanders zijn wanhopig, omdat ze hun geliefden niet kunnen zien. Als ze niet getrouwd zijn komen hun buitenlandse partners Nederland niet in. De gedupeerden hebben zich verenigd en proberen dit te veranderen. Tot nu toe tevergeefs.
Liede op het eerste gezicht, was het bij Maud van Leeuwen toen ze een jaar geleden New Yorker Kevin ontmoette via een datingsite. Nu Maud terug is in Nederland, kan ze Kevin niet meer zien: Nederland wil corona buiten de deur houden en reizigers uit diverse landen, waaronder de VS, zijn daarom niet welkom. Het verbod geldt alleen voor ongetrouwde stellen. Voor mensen die getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben, zijn er geen beperkingen.
Brandbrief aan de minister
Onlangs begon Maud een beweging: #LoveIsEssential. "We schreven een brandbrief aan minister Grapperhaus en hebben die na de ministerraad van afgelopen vrijdag overhandigd."
In een brief aan de Tweede Kamer schreef de minister vrijdagavond dat het beleid niet aangepast wordt, ook al ziet hij de problemen. 'Ik begrijp dat het inreisverbod lastige situaties met zich meebrengt en ik heb daar begrip voor', schrijft hij onder andere. Toch acht hij 'de huidige uitzonderingscategorieën passend' en ziet hij geen noodzaak het bestaande beleid verder te verruimen.
Deens model
In Denemarken moeten ongetrouwde stellen bewijzen dat ze meer dan 3 maanden een relatie hebben. Daarnaast moeten ze een negatieve uitslag van een corona-test meenemen. Maud en haar medestrijders willen dat Nederland het Deense model overneemt. Nederland eist nu dat ongetrouwde koppels de 6 maanden voorafgaand aan de corona-uitbraak met elkaar samengewoond hebben.
Daarover schrijft minister Grapperhaus: 'De ratio achter het inreisverbod is de reizigersstroom zoveel mogelijk te beperken, om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het Deense model voor geliefden zou hier niet goed mee verenigbaar zijn.'
Quarantainevakantie op Aruba
Maud en Kevin hebben een oplossing gevonden om elkaar te kunnen zien, maar dat is een kostbare aangelegenheid, vertelt Maud: "We gaan naar Aruba. Wij hebben het geluk dat we het kunnen betalen, maar het is heel duur. Veel andere gedupeerden kunnen dit niet betalen."
Het zal geen zorgeloze vakantie zijn, denkt Maud. "Het wordt een soort quarantainevakantie." Op Aruba zijn zowel Nederlanders als Amerikanen welkom.
Liefde in Brazilië
Duifje van Egmond zit in hetzelfde schuitje als Maud. Zij heeft al 4 jaar een relatie met de Braziliaanse Ozorio, woonde een jaar in Rio de Janeiro met hem samen, maar heeft haar vriend sinds begin dit jaar niet meer gezien.
"Je hebt het gevoel dat je relatie on hold staat, je bent aan het overleven met je relatie. Je belt elke dag, maar je bent niet samen aan het leven. Het zit goed tussen ons qua relatie, maar ik mis hem heel erg."
Ouderwets
Maud en Duifje vinden het onterecht dat er onderscheid wordt gemaakt tussen getrouwde en niet-getrouwde mensen. Ze krijgen daarin bijval van Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66. "Ik vind het hard en schrijnend. Het is een raar onderscheid, want als je getrouwd bent of een papiertje hebt waarop staat dat je samen hebt gewoond, mag je wel komen."
Sjoerdsma vindt dat "een beetje ouderwets, want tegenwoordig betekent het hebben van een relatie niet meer dat je per sé in hetzelfde huis woont of op hetzelfde continent, je hebt ook lange afstandsrelaties. Dat betekent niet dat de relatie dan minder duurzaam is. Ik gun ook deze mensen dat ze elkaar weer kunnen zien in deze moeilijke tijden."
Schriftelijke vragen
Sjoerdsma legt zich niet bij het antwoord van minister Grapperhaus neer. Hij vindt dat de minister nog eens goed naar het Deense model moet kijken en stelt daarom schriftelijke vragen aan de bewindsman.
"Je moet het veilig regelen, je moet ervoor zorgen dat het coronavirus niet naar Nederland wordt gehaald. Je zou kunnen eisen dat deze mensen een coronatest overhandigen of dat ze hier vrijwillig in quarantaine gaan. Ik vermoed zomaar dat de meeste stelletjes het niet erg vinden om twee weken in quarantaine te gaan."
Positief over de toekomst
Duifje van Egmond wacht met spanning af of de minister toch nog van mening zal veranderen. "De verre toekomst met Ozorio zie ik positief voor me. Op een gegeven moment zullen we elkaar weer kunnen zien, maar over de komende maanden maak ik me wel zorgen, zeker als ik er aan denk hoe lang dit nog kan duren."
Maud van Leeuwen is blij met de steun van D66: "Ik ben heel erg blij dat er kamervragen worden gesteld. Dat betekent dat er binnen de Kamer ook vraagtekens zijn. Ik hoop dat de minister uiteindelijk overstag gaat."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.