Vandaag blijven de deuren van duizenden basisscholen in Nederland een uur lang dicht. De scholen doen mee aan de ‘prikactie’ van PO (primair onderwijs) in actie. De actiegroep van basisschooldocenten voert nu enkele maanden actie voor een hoger salaris en lagere werkdruk.
PO in actie wil dat de partijen in de formatie hier afspraken over maken en deze eis zetten ze kracht bij door te dreigen met een staking van een week in september als die afspraken er niet of niet voldoende komen. Vandaag voeren de docenten een eerste prikactie uit, om te laten merken dat het ze menens is. Volgens PO in actie doet de helft van alle 7000 basisscholen in Nederland mee.
Werkdruk loopt op door passend onderwijs'
Ook docenten van de Michiel de Ruyterschool in Nijmegen doen mee met de actie. De ouders zijn een week geleden ingelicht dat de school pas een uur later open gaat. Ook in Nijmegen merken docenten dat de werkdruk enorm is opgelopen door onder andere het passend onderwijs.
Dit onderwijssysteem werd in 2014 ingevoerd en houdt in dat kinderen met een ‘rugzak’, die extra aandacht en ondersteuning nodig hebben zo lang mogelijk op een reguliere school blijven, en dat alleen de echt zware gevallen doorverwezen kunnen worden naar het speciaal onderwijs.
Dat merkt ook docent Lara Felix van groep 5/6. In haar klas van 27 leerlingen, die dus al bestaat uit twee verschillende groepen, geeft ze vaak op drie niveaus les: voor de gemiddelde leerlingen, de kinderen die onder het gemiddelde presteren bij het betreffende vak, en de bovengemiddelde leerlingen.
Daarnaast zijn er ook nog 11 kinderen in de klas die extra aandacht nodig hebben. Al het overleg met externe begeleiders over deze kinderen en alle administratie die daarbij komt kijken verhoogt de werkdruk volgens Felix behoorlijk. EenVandaag loopt een dag met Lara Felix mee om te zien hoe een werkdag voor een docent verloopt, en welke factoren nu zorgen voor die hoge werkdruk.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.