Voor het eerst hebben zieke personeelsleden van het asielzoekerscentrum in Ter Apel openlijk gesproken over de ernstige gezondheidsklachten die ze hebben. Tijdens een vergadering van de provincie Groningen afgelopen week riepen ze het provinciebestuur op nieuw onderzoek te doen naar het mogelijke verband tussen hun gezondheidsklachten en de aanwezigheid van giftige stoffen in de grond onder het asielcentrum.
Tot nu toe wilden medewerkers alleen anoniem vertellen over hun klachten, bang om hun baan te verliezen. Maar omdat er in hun ogen niets met hun klachten gedaan wordt, treden ze nu toch naar buiten. Ze willen weten wat de oorzaak is van hun klachten.
Vorige maand onthulde EenVandaag dat tientallen medewerkers van het asielzoekerscentrum in Ter Apel al maanden ziek thuis zitten. Spontane neusbloedingen, luchtwegproblemen, huidklachten, vermoeidheid, prikkelende ogen en hevige gewrichtspijnen, allemaal hebben ze er last van. De zieke mensen vermoeden dat hun klachten veroorzaakt worden door giftige stoffen die in de bodem van het terrein zouden zitten. Naast medewerkers van COA zijn ook beveiligers van Trigion en schoonmakers van Hectas ziek. Hoe veel mensen ziek zijn krijgt EenVandaag niet te horen.
Illegale stortplaats chemisch afval
Het terrein waarop asielcentrum Ter Apel is gebouwd werd in het verleden lange tijd gebruikt als illegale stortplaats van chemisch afval. Maar volgens de autoriteiten is er van een gifbelt geen sprake en kan er dan ook geen relatie zijn tussen de bodemverontreining en de ziekteverschijnselen. Toch vertrouwen de zieke medewerkers het niet. Inmiddels heeft de PvdA in de tweede kamer vragen gesteld aan verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff. De antwoorden laten nog op zich wachten.
In EenVandaag vertelt oud-beveiliger Mark Goes hoe hij binnen twee jaar tijd van een gezonde jongeman veranderde in een wrak. Wat begon met spontane neusbloedingen en pijn in z’n schouders eindigde in een ziekenhuisopname.
Goes doet zijn verhaal nu in het openbaar omdat zijn oud-collega’s dat van hun werkgever Trigion niet mogen. Ook COA-medewerker Sonja Schott vertelt over de onverklaarbare ernstige gezondheidsklachten die ze opliep op het terrein. Ze zit nu al ruim een jaar ziek thuis en wil eindelijk wel eens weten waardoor ze ziek is geworden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.