Koning Willem-Alexander heeft de Amerikaanse president Trump uitgenodigd om naar Nederland te komen voor een oorlogsherdenking. Mocht dat doorgaan, dan komt daar héél veel organisatie bij kijken.

Frenk Lahaye weet daar alles van. Hij werkt al bijna 30 jaar bij de Amerikaanse begraafplaats Margraten in Limburg. In 2005 bereidde hij daar de komst voor van president George W. Bush.

Vietnamfilm

"Het leek wel alsof ik een Vietnamfilm terecht was gekomen", vertelt Lahaye. Hij vergaderde met de secret service en zag dat 'werkelijk elk putdeksel in Limburg werd opgelicht' ter voorbereiding van de komst van de president.

De komst van Bush had niet alleen heel veel voeten in de aarde, maar was ook een hoogtepunt in de carrière van Lahaye. "Het was natuurlijk een unicum en enorm eervol dat hij deze begraafplaats bezocht. Normaal gaan presidenten naar onze zusterbegraafplaatsen, in bijvoorbeeld Normandië. Ook was het een hele belevenis om mee te maken wat er allemaal bij zo'n bezoek komt kijken."

Toenmalig president George W. Bush, samen met koningin Beatrix, op de begraafplaats van Margraten in 2005.

6 weken voorbereiding, 17 uur bezoek

Voor de gelegenheid werd Lahaye tot 'cemetery associate' gedoopt. Oftewel: hij fungeerde als de rechter- en linkerhand van de Amerikaanse directeur van de begraafplaats Margraten. Samen waren ze verantwoordelijk voor de voorbereidingen die, ondanks dat Bush maar 17 uur in Nederland zou verblijven, 6 weken duurden.

"Werkelijk alles moest afgezet en voorbereid worden. Er was zelfs even sprake van dat de A2 4 dagen afgesloten zou moeten worden. Toen hebben we die Amerikanen wel even flink uitgelachen."

Niet vlekkeloos

Ondanks alle nauwgezette voorbereidingen liep het bezoek toch niet helemaal vlekkeloos. "Bush verbleef in Chateau St. Gerlach in het Limburgse Houthem. Als uitgeleide werd het personeel langs de weg gezet, van afwashulp tot manager. Bush stopte de auto en ging met iedereen op de foto. Dat leverde bij ons een ijsberende koningin Beatrix op."

Mogelijke organisatoren van een bezoek van president Trump wil hij nog wel één ding meegeven: "Ik zou zeggen: werk er zeker aan mee, omdat het uniek is om met deze mensen te werken. De presidentiële telefoon op je bureau is een hele ervaring."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.