"Hem verliezen aan corona zou vreselijk zijn." De 89-jarige vader van Dirk Wassenaar zal dit jaar niet aanschuiven bij het kerstdiner. Dirk volgt daarmee de dringende oproep van verzorgings- en verpleeghuizen om bewoners met de feestdagen daar te laten.

"Normaal hadden we op Eerste Kerstdag mijn schoonmoeder en mijn vader ontvangen. Dan was ook een aantal van onze kinderen aangeschoven. Nu kan dat niet", vertelt Dirk, die woont in het Noord-Hollandse Oudendijk. Zijn vader is 89 jaar oud en heeft dementie. Hij woont enkele kilometers verderop in woonzorgcentrum de Berkenhof in Berkhout, waar hij dus ook de feestdagen zal doorbrengen.

'Haal opa en oma niet in huis'

Zorggroep Omring uit Noord-Holland stuurde afgelopen woensdag een brief naar familieleden om 'opa en oma tijdens de kerst niet naar huis te halen'. "Dit dringende advies geldt voor de periode van 16 december tot en met in ieder geval 19 januari aanstaande", schrijft de organisatie. Doet de familie het toch, dan bestaat het risico dat bewoners 10 dagen in quarantaine moeten.

De brief kwam in goede samenspraak tot stand met de centrale cliëntenraad, die bewoners en familieleden vertegenwoordigt. "Het is onder de huidige omstandigheden ernstig als opa en oma vanuit het verpleeghuis wordt gehaald", zegt voorzitter Arie Epskamp.

Lees ook

Isolatie is mensonterend

"Als je na het kerstdiner geïsoleerd moet worden, dat is mensonterend. Dat is zo'n verdrietige situatie, dat moet je niet willen met elkaar. Uit die liefdehouding zeggen we: 'Haal ze niet op'. Laten we zorgen dat die mensen het fijn hebben." Op bezoek gaan met maximaal twee mensen kan nog wel.

Voor sommige familieleden is het een teleurstelling, maar Arie merkt ook dat er veel steun is. "Het is een harde boodschap, maar goed dat we het aandurven." Ook in andere delen van het land maken verzorgings- en verpleeghuizen zich zorgen over het op pad gaan van hun bewoners tijdens de feestdagen. In Drenthe werd ook al opgeroepen om heel voorzichtig te zijn en de regels vooral goed na te leven als familie bewoners ophaalt.

audio-play
Bestuurder Mariska Roeters van de Drentse verpleeghuizen: "Ik hoop dat mensen begrijpen dat dit besluit ergens op gestoeld is"

Een dubbel gevoel

Dirk vindt het goed dat Omring zo'n duidelijke boodschap afgeeft, maar vindt het ook heel dubbel. "Mijn vader is 89 jaar en een man van de dag. Dit zou zomaar de laatste mogelijkheid kunnen zijn om nog een keer kerst met hem te vieren."

Toch volgt hij de oproep, om te voorkomen dat zijn vader tijdens de feestdagen besmet raakt. "Ik zou het vreselijk vinden als ik mijn vader zou moeten verliezen aan corona." Daarnaast wil hij ook anderen niet belasten, mocht zijn vader toch besmet raken met het coronavirus. Zeker als dat te voorkomen was geweest. "Ik ben rationeel en kan mijn eigen gevoel aan de kant zetten."

Lees ook

Dan maar kerst in de lente

Branchevereniging ActiZ laat in een reactie weten de oproep van de zorgorganisaties te begrijpen. "Het is hartverscheurend dat veel families niet bij elkaar kunnen zijn deze kerst, maar het is verstandig om tijdens deze harde lockdown zo min mogelijk risico's te nemen en je aan de regels te houden. Zo'n oproep doet pijn in het hart, maar kan noodzakelijk zijn. Door je aan de regels te houden en geen risico's te nemen, help je de zorg voor kwetsbare ouderen het beste."

De vader van Dirk hoeft gelukkig niet de hele kerst alleen te zitten. Dirk zal zijn vader wel gaan bezoeken en kijkt al vooruit naar betere tijden. "Als ik straks in het lentezonnetje in het voorjaar met hem in de tuin kan zitten, dan heb ik ook mijn kerstmoment."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.