Je kunt je geld uitgeven aan uitgaan, dure vakanties of sparen voor je oude dag. Maar deze jongeren geven hun geld liever uit aan militaire voertuigen. "Het liefst had ik een Sherman Tank, zo'n Amerikaanse met kanon."

Het zijn weer drukke dagen voor vereniging 'Keep Them Rolling', die militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt en restaureert. De leden krijgen rond 4 en 5 mei veel aanvragen om met auto's bij herdenkingsevenementen aanwezig te zijn. Opvallend: steeds meer jongeren bezitten zo'n voertuig.

Vakantiegevoel

Op de oprit staan verschillende jeeps uit de Tweede Wereldoorlog, een Willys Jeep, Ford GPA en Chevrolet C15. Een aantal leden van de vereniging zijn bij elkaar gekomen om aan de Chevrolet te sleutelen. Die moet klaar zijn voor juni want ze willen er mee naar Normandië rijden om bij de D-Day herdenking te zijn.

Sanne, Bob en Paul zijn alle drie in de twintig. Ze merken zelf ook dat meer mensen van hun leeftijd interesse hebben in deze voertuigen. "Ze vinden het leuk om te sleutelen. Om mee te rijden", vertelt Bob. "Op het moment dat je de jeep uit de schuur pakt, het is mooi weer, je klapt het raampje naar beneden, dan heb ik al een vakantiegevoel."

Sleutelen aan een Chevrolet C15

Verhalen van veteranen maken indruk

Voertuigen gaan van vader op zoon, vertelt de penningmeester van de vereniging, Mark Röpke. Maar aangestoken door het 'groene virus' zoals ze dat zelf noemen, kopen jongeren steeds vaker zelf een legerauto. Röpke ziet de interesse voor de Tweede Wereldoorlog toenemen en het aantal jonge leden stijgen. "De verhalen van veteranen die ze bij evenementen horen, maken indruk bij de twintigers."

"Normaal praten ze niet over de oorlog, maar als ze dan bij ons in de jeep zitten, komen de verhalen vanzelf", zegt Sanne. Paul vult aan: "Ze vertellen dan: 'Ik heb 25 man om me heen zien sneuvelen.' Als je die verhalen hoort, dan denk je, het is niet vanzelfsprekend wat er allemaal is gebeurd."

Dure hobby

Hoewel veel leeftijdsgenoten deze hobby leuk vinden, krijgen ze soms ook kritiek. "Ze denken dan dat we oorlogje aan het spelen zijn. "Zit je elkaar dan achterna en roep je dan 'pang'", zeggen ze dan. Maar zo is het helemaal niet. We zijn geïnteresseerd in de geschiedenis. En in de techniek van deze voertuigen," vertelt Paul.

Het is een dure hobby, erkennen ze alle drie. En het wordt ook steeds duurder. Paul: "In vijftien jaar tijd is mijn Jeep al vier keer meer waard geworden." De toenemende interesse heeft een keerzijde, zegt Bob. "Dat is ook wel jammer. Want voor ons, jeugd, is het daardoor moeilijker om nog aan een auto te komen."

Luisteren

Droomtank

Amerikaanse, Canadezen of Britse voertuigen zijn naar verhouding nog betaalbaar. Dat is heel anders voor de Duitse wagens. Die zijn na de oorlog massaal vernietigd. Jammer, vindt penningmeester Röpke: "Weinig van onze leden hebben de rijkdom om een Duits voertuig te hebben." Paul zou er ook wel een willen: "De techniek vind ik er mooi aan, maar het is ook het tweede gedeelte van de historie. De andere kant."

Als Paul echt zou mogen kiezen dan zou hij voor een Amerikaanse Sherman Tank met kanon gaan. "Als je dat ziet rijden, terwijl je met je jeepje ernaast rijdt: het is echt een droom om zo'n tank te hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.