Als we niets doen, is onze toekomst een gitzwart doemscenario. In het boek 'De onbewoonbare aarde' slaat de Amerikaanse schrijver David Wallace Wells alarm over de gevolgen van klimaatverandering.
Wallace Wells sprak met veel klimaatwetenschappers. De uitkomst van die gesprekken: een aarde als een Jeroen Bosch schilderij: een aaneenschakeling van overstromingen, hongersnood, ziektes en oorlog. "We moeten nu écht in actie komen" is de boodschap.
Inzetten op angst
Volgens de Amerikaan is de terughoudende berichtgeving van media de oorzaak van onze onverschilligheid over de temperatuurstijging. "Er is veel te weinig aandacht voor het drama dat zich nu ontvouwt."
Een alarmistische toon is volgens Wallace Wells dé manier om ons, de mensheid, in beweging te krijgen. "Kijk naar campagnes die gevoerd zijn tegen kernwapens, roken of rijden onder invloed. Er werd luid en duidelijk ingezet op angst om mensen van schadelijk gedrag af te houden."
Voor 75 procent waar
Zijn we echt zo'n groot gevaar voor onze eigen toekomst als het beeld dat de Amerikaan schetst? Volgens hoogleraar en klimaatwetenschapper Roderik van de Wal is het boek enigszins aangedikt. Toch verwijst Van de Wal het boek niet helemaal naar het rijk der fabelen. Het geschetste scenario is volgens hem voor 75 procent waar. "De boel kán wel echt uit de hand lopen als we niets doen."
"Het boek is zo geschreven dat het lijkt alsof alle rampspoed op dezelfde dag gebeurt. Dat is natuurlijk niet zo", benadrukt Van der Wal. "Je zal zien dat zodra de eerste grote rampen gebeuren, de mens zich ook meer gaat inzetten om grotere ellende te voorkomen. We laten het waarschijnlijk nooit zover komen als in het boek beschreven."
Verdrinken in je eigen huis
Om de gevolgen van klimaatverandering duidelijk te maken, spreekt Wallace Wells in zijn boek over 'verbranden in je eigen auto' en 'verdrinken in je eigen huis' in plaats van opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Een goede manier om mensen bewust te maken, vindt hoogleraar en volksfilosoof Bas Haring. "Daardoor ga je je afvragen hoe het echt zit."
Lees ook
Toch vraagt Haring zich af of het schetsen van een doemscenario dé manier is om het gedrag van mensen te veranderen. "Bij sigaretten hebben ze geprobeerd om mensen met enge plaatjes van het roken af te krijgen. Dat is niet echt gelukt."
'Geen excuus'
Daar heeft Wallace Wells geen boodschap aan. Hij blijft benadrukken dat we nú in actie moeten komen. "Als we nu geen drastische stappen nemen, veroorzaken we menselijk leed van ongekende omvang. Het is aan ons om dat te voorkomen. We hebben geen excuus om niks te doen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.