Thiery Baudet was zondagavond te gast in Op1 om te praten over zijn partij Forum voor Democratie. Maar hij deed ook wat opmerkelijke uitspraken over het coronavirus. EenVandaag checkte of deze klopten.
Uitspraak 1: "Meer dan 98 procent van de mensen die corona heeft gehad, had vrijwel geen klachten."
Volgens Baudet hebben mensen nauwelijks last van het coronavirus. Dat klopt niet, zegt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal. "Veel mensen die corona krijgen, worden flink ziek. Ze liggen enige dagen tot een week in bed, sommige mensen houden nog langere tijd klachten. Tegen de 10 procent wordt echt goed ziek en daarbij hoort de groep mensen die wordt opgenomen in het ziekenhuis. Een deel daarvan moet naar de ic en daarvan overlijdt ook een deel", legt Rosendaal uit.
Viroloog Marion Koopmans zei eerder in EenVandaag dat we voorzichtig moet zijn met dit soort getallen. "We leren nog wekelijks nieuwe dingen over dit virus. Er is bijvoorbeeld het syndroom dat long-covid wordt genoemd en dat wordt ook gezien bij mensen die aanvankelijk milde klachten hebben gehad. Die niet in het ziekenhuis zijn geweest, maar toch heel slecht opknappen." Volgens Koopmans is de omvang van deze groep nog niet duidelijk.
Uitspraak 2: "De PCR-test is onbetrouwbaar."
Volgens hoogleraar Rosendaal is deze test om corona vast te stellen juist wel betrouwbaar. "Je kan zo'n test beschouwen als een vingerafdruk nemen van een virus. Heel af en toe zou het wel eens fout kunnen gaan. Maar een vingerafdruk is vrij specifiek."
Een PCR-test is daarnaast redelijk standaard. "En als je het virus gaat kweken, dan zie je ook dat een PCR-test alleen positief wordt als het virus er daadwerkelijk is."
Uitspraak 3: "Je kunt ook kwetsbare groepen gericht beschermen."
Want volgens Baudet is er 'onder de 70 is eigenlijk niks aan de hand'. Dat klopt niet, weet Rosendaal: "Het is zeker zo dat hoe ouder mensen zijn, hoe hoger de sterfte. Dat is bij heel veel ziektes het geval. Maar op het ogenblik liggen de ziekenhuizen vol met mensen tussen de 55 en 70."
Ook kwetsbare groepen gericht beschermen is niet haalbaar volgens Rosendaal. Daardoor zouden met name de jongeren meer vrijheid kunnen krijgen. "Maar als je een enorme epidemie onder jongeren krijgt, zullen daar ook jongeren worden opgenomen in het ziekenhuis en zal een aantal overlijden."
Daarnaast kan Rosendaal zich niet voorstellen dat je de hele samenleving kunt splitsen, het gaat immers om miljoenen potentieel kwetsbare mensen. "Dat zie je al in verpleeghuizen, daar zitten mensen redelijk geïsoleerd. Maar er komen mensen werken en op bezoek, dus is het virus daar binnengekomen. Totale isolatie, dat gaat helemaal niet."
Uitspraak 4: "Er is geen oversterfte."
Naast Baudet was ook wetenschapper Rosanne Hertzberger te gast bij Op1. Zij confronteerde Baudet met zijn eerdere claim dat er geen oversterfte door corona is. Iets wat Baudet opnieuw bevestigde.
Maar die oversterfte is er juist wel, zegt Rosendaal. "Dit is een onbegrijpelijke opmerking. Het CBS houdt de cijfers bij. We hebben in het voorjaar gezien dat er een piek was van oversterfte van ongeveer 10.000 mensen. In totaal zijn er waarschijnlijk nog wel meer mensen aan overleden bij wie geen diagnose van corona gesteld werd."
De oversterfte is ook niet te vergelijken met oversterfte door griep: "Griep is elk jaar anders, het ene jaar gaan er meer mensen dood dan het andere jaar. In 2017 en 2018 was een ernstige epidemie, waarbij in Nederland naar schatting 9000 mensen zijn overleden. Dat lijkt op de sterfte van corona, ook rond de 1 procent."
Maar dat griep dus net zoveel oversterfte geeft als corona is een denkfout volgens Rosendaal: "Wij kunnen de sterfte nu rond 1 procent houden, maar het had nog veel erger kunnen zijn, als we niet de maatregelen hadden gehad. Dan hadden we de mensen niet kunnen opnemen, dan waren er veel meer mensen overleden."
Uitspraak 5: "Er is een schip met 500 extra bedden aangeboden, waar niks mee gedaan wordt."
Het zou gaan om een schip van ondernemer Roland Brautigam. Dat schip zou binnen een week kunnen aanmeren in een haven in Nederland en de ic-capaciteit kunnen vergroten. Wybren van Haga, inmiddels lid van FvD, vroeg dinsdag 5 januari in de Kamer naar dit coronaschip en waarom er niks mee gedaan wordt. Verantwoordelijk minister Tamara van Ark gaf toen aan dat ze waardeert dat iedereen meedenkt. Maar er zijn een aantal overwegingen die het ministerie meeneemt in het afwegen van dit aanbod.
"In dit specifieke geval was het een ondernemer die langskwam en zei: ik heb een schip met voorzieningen en Cubaans zorgpersoneel. Nou, dat is zeker de moeite waard om te bekijken", zegt Van Ark in het debat: "Maar je komt ook in allerlei discussies terecht over bijvoorbeeld de BIG-vereisten, over bevoegdheden die in een erkenningsprocedure moeten worden vastgesteld." Het is dus niet zo dat er niets mee gedaan is. Het ministerie komt nog terug op dit onderwerp in een kamerbrief.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.