Met twee ferme scheuren in het papier heeft Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, alle aandacht naar zich toegetrokken. Ze verscheurde de speech van president Donald Trump die net zijn State Of The Union toespraak had gehouden.
De reacties op de actie van Pelosi zijn verdeeld, FOX News en de New York Post spreken zich uit tegen de actie. CNN meldt dat het wellicht effectief is. Maar hoe kan zoiets effectief zijn? Kaj Leers is campagne- en communicatiestrateeg en weet wel wat Pelosi hier uit heeft gehaald: "Het heeft te maken met het narratief naar je toe trekken. Het gaat nu ineens over dat verscheuren, niet over de inhoud van de speech."
Effectief maar niet handig
"Als de camera de hele tijd op je gericht staat, en je daar toch als enige Democraat staat. Dan moet je toch je kans grijpen om iets te doen." Toch kan het ook in het nadeel werken van de Democraten, signaleert Leers. "Een paar jaar terug had je de speech van Michelle Obama, met haar befaamde uitspraak 'when they go low, we go high', daar is nu echt geen sprake meer van."
En Leers trekt die lijn nog even verder door: "Als je als Democraat genoeg hebt van al het gevloek en getier en gepolariseer van Trump, dan zie je dit nu ook in je eigen partij gebeuren. Waarom zou je dan überhaupt nog stemmen?" Volgens Leers zul je nu vaker zien dat Pelosi deze handschoen oppakt voor het vuile werk, nu de ogen op haar gericht zijn, terwijl een Democratische presidentskandidaat op staat als een soort good guy.
Modder worstelen
"Een presidentskandidaat zei ook ooit: ga nooit modder worstelen met een varken. Je wordt allebei vies en alleen het varken vindt het leuk", zegt Leers. Doelend op het feit dat je best op hetzelfde niveau van debatteren kunt meegaan, maar dat je daar in dit geval Trump wellicht alleen maar sterker mee maakt.
Tot nu toe heeft Nancy Pelosi alleen maar gereageerd door te stellen: "Het verscheuren was het meest hoffelijke om te doen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.