Het paardenvlees, de biologische eieren en als we verder terug gaan in de tijd komen we veel meer schandalen tegen die met voedsel te maken hebben. Hoe komt het dat producenten zo sjoemelen met wat wij in onze mond stoppen? En: hoe kan het anders?
Quirijn Bolle kwam als medewerker voor Ahold in de VS in aanraking met de moordende concurrentie die sommige producenten ertoe drijft gekke dingen te doen met hun producten. Hij zag dat producenten die wel met een eerlijk product willen komen geen plaats krijgen op de keiharde markt. Daarom richtte hij zijn eigen supermarktketen op: Marqt. Een supermarktketen voor duurzame producten met inmiddels zeven vestigingen in Nederland.
De slagers van Brandt en Levie vertellen een soortgelijk verhaal. Als jonge koks ervoeren de drie hoe gedachteloos er met voedsel omgegaan wordt, en ze besloten het zelf anders te doen. Ze gingen naar Italie om te zien hoe daar worsten worden gemaakt van Nederlandse varkens, nu doen ze dat zelf op zeer verantwoorde duurzame manier. Zo groeit het aantal consumenten en producenten dat de ingewikkelde internationale voedselketen beu is en weer dichter bij het voedsel komt te staan. Is dat de oplossing? Zou dat voedselschandalen voorkomen?
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.