De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie roept beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en de doodseskaders.

De SS, ook wel Schutzstaffel genoemd, werd opgericht in 1925. Haar oorspronkelijke doel: de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler. De SS richtte haar pijlen op alle aspecten van de samenleving. Zo droeg de SS het nationaalsocialisme over op de bevolking, maar was ook belangrijk voor andere projecten binnen het Duitse Rijk. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de De Waffen-SS opgericht. Het werd het belangrijkste en bekendste onderdeel van de SS. Ook was de SS verantwoordelijk voor de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen. Tijdens het Proces van Neurenberg werden 24 kopstukken van het naziregime uit de Tweede Wereldoorlog voor de rechter gesleept. De SS werd toen bestempeld als misdadadige organisatie.

De SS als multiculturele organisatie

Naast de vele moordpartijen en gruwelijkheden zijn er ook zaken die niet belicht zijn. Reden voor het Nationaal Bevrijdingsmuseum om de tentoonstelling De SS: Veelzijdig Extremisme te openen. Volgens Jory Brentjens van het Nationaal Bevrijdingsmuseum moet de SS in een breder perspectief geplaatst worden. "De geschiedenis van de SS is veel breder dan algemeen bekend is. Het beeld van de SS, dat het Arische blonde supersoldaten zijn, klopt niet. Ook gaat de geschiedenis van de kampen veel verder. Het verhaal van de holocaust strekt zich veel verder uit dan alleen de vernietigingskampen. Denk aan het bedrijfsleven en de oorlog zelf. We willen juist het hele brede plaatje laten zien van de SS."

Er zijn allerlei films en documentaires die de geschiedenis van de SS tot in het mytische doornemen

Jory Brentjens, Nationaal Bevrijdingsmuseum

Volgens Brentjens is het goed dat mensen deze tentoonstelling gaan bezoeken. "Er ontstaan veel mythes rondom de SS. Er zijn allerlei films en documentaires die de geschiedenis van de SS tot in het mytische doornemen. De SS zou op zoek zijn naar de heilige graal, beschikken over ufo's en komen voor in pulpfilms over zombie's. Wij willen laten zien wat het echte beeld is."

Sytze van der Zee, auteur van ondermeer 'Voor Führer, volk en vaderland' over de geschiedenis van Nederlandse SS-ers, kijkt kritisch naar de tentoonstelling. Hij valt vooral over de multiculti-cultuur die de samensteller van de tentoonstelling benadrukt. "De SS had maar één cultuur en dat was zijn eigen cultuur."

Geschiedvervalsing

Brentjens vindt dat er sprake is van geschiedvervalsing. " Als jij je beperkt tot een klein stukje van de geschiedenis van een organisatie en de rest buiten beschouwing laat, dan heb je het over geschiedvervalsing. Het beeld dat bij mensen krijgen van het verleden wordt vertekend. En dat is kwalijk. Je ziet dat veel extremisten en neo-nazi's daarmee aan de haal gaan. Men voelt zich verwant met het verleden, terwijl dat niet juist is. Onze tentoonstelling is er juist voor om mensen te laten zien dat de beelden die onterecht bestaan bij een groot publiek niet waar zijn."

De Waffen-SS was een grote en brede organisatie met allerlei culturen

Jory Brentjens, Nationaal Bevrijdingsmuseum

"Veel mensen weten niet dat de SS ook archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was. Tijdens de oorlog was het meerendeel dat diende niet Duits. Dat is wat in de opvattingen niet wordt meegnomen."

De tentoonstelling is te zien vanaf 15 oktober t/m 15 april 2018 in het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.