Kinderen moeten weer op school bezoek krijgen van de tandarts. Daarvoor pleit SP-voorzitter Ron Meyer. De politicus, ook beoogd lijsttrekker voor de lokale SP in Heerlen, vindt dat een kindergebit geen teken van armoede mag zijn.
Meyer pleitte voor de terugkeer van de schooltandarts in de Limburger. Hij verwijst daarbij naar onderzoek van de, aan Erasmus MC verbonden, hoogleraar Johan Mackenbach. Hij onderzocht sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Het percentage kinderen in Heerlen dat niet periodiek wordt gecontroleerd, ligt met 26,6 procent bijna zes procent hoger dan het landelijke gemiddelde. "In armere buurten ligt dat cijfers zelfs op 34 procent", aldus Meyer. "Ik vind het onacceptabel dat je aan het gebit van een kind kan zien of ze uit een armere of rijkere buurt komen.”
Ouders zijn verantwoordelijk
Elizabeth Dijkstra is tandarts in Amsterdam. Zij reageert op de plannen van Meyer, maar vind het moeilijk om het een goed plan te noemen. "In de tijd van de schooltandarts waren er veel minder tandartsen. De wereld is nu totaal veranderd, er is overal beschikbare tandheelkunde," vertelt Dijkstra. De rol van ouders is volgens haar dan ook erg belangrijk. "Als kinderen niet naar de tandarts gaan, dan ligt dat echt helemaal aan de ouders zelf. De kinderen zijn ook gewoon verzekerd."
Daarnaast noemt Dijkstra nog de praktische bezwaren van de schooltandarts: "Er is tegenwoordig het WIP-protocol, de Wet Infectiepreventie," vertelt ze over de strenge richtlijnen die de hygiëne bij tandartsen moeten bewaken. "Dat protocol kan je bij een schooltandarts niet waar maken."
Arm en rijk
Ron Meyer legt de verantwoordelijkheid niet bij ouders."Sommigen gaan simpelweg zelf niet, en daarom gaan hun kinderen niet. Het ligt ook niet aan de tandartsen. Ik constateer slechts dat de verschillen tussen armere en rijkere gemeenten groot zijn." Daar moet volgens hem iets aan gedaan worden. De oplossing hoeft van Meyer niet per se de schooltandarts te zijn. "Ik sta open voor ieder idee. Als het op een andere manier kan, dan mag dat ook."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.