National Geographic gaat in zijn april-editie door het stof naar aanleiding van de vele racistische artikelen die in het verleden zijn geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek dat het tijdschrift liet doen naar zijn verleden. Een blad dat onderzoek heeft laten doen naar het eigen verleden: dat is niet nieuw. Sterker nog: de grootste krant van Nederland, de Telegraaf, blikte begin dit jaar in hun jubileumeditie terug op de eigen geschiedenis.
Een 'foute' krant: zo wordt de Telegraaf door sommigen genoemd. Dat komt vanwege de Tweede Wereldoorlog, waarin de krant onder toezicht van de nazi's bleef verschijnen. Uiteindelijk kwam zelfs een SS'er aan het hoofd te staan. Historicus Mariëtte Wolf vindt het gedeeltelijk onterecht dat de Telegraaf dat imago van 'foute krant' heeft gekregen. "De eerste vier jaar was de Telegraaf niet fouter dan de rest van de kranten. Daarna werd het een SS-haatcampagneblad."
Wolf deed uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van het blad en promoveerde hier zelfs op. Volgens haar nam de Telegraaf aan het begin van de oorlog het beste besluit van alle kranten. "De hoofdredacteur besloot toen de persen te stoppen en de redacteuren met een maandsalaris naar huis te sturen. Helaas werd het teruggedraaid door de uitgever, omdat alle andere kranten wel verschenen."
De Telegraaf na de oorlog
Toen Nederland bevrijd was, kreeg de Telegraaf een verschijningsverbod van dertig jaar opgelegd. Dit werd vier jaar, omdat de samenwerking met de Duitsers onder zware druk had plaatsgevonden. Maar door de oorlog heeft de krant wel een trauma opgelopen. "Dat heeft ermee te maken met dat de Telegraaf harder is afgerekend dan andere kranten. Niemand zat echt te wachten op de krant, maar toen zij weer mochten publiceren sloeg de krant keihard terug", zegt Wolf.
Ik denk dat het imago van 'foute krant' redelijk onuitroeibaar is als beeldvorming
Mariëtte Wolf, auteur van 'het geheim van de Telegraaf'
Het oorlogsverleden in de jubileumeditie
Ook in de jubileumeditie van de Telegraaf werd er stil gestaan bij de tijd in de oorlog. Het kwam kort aan bod, vindt Wolf. "Als ik hoofdredacteur was geweest, had ik daar een paar pagina's voor uitgetrokken, want het is een hele nare geschiedenis. In vergelijking met andere kranten is het behoorlijk zwaar gestraft, dus daar hadden ze best wat meer tekst en uitleg over kunnen geven." Toch is de Telegraaf uitgegroeid tot grootste krant van Nederland, maar dat imago van 'foute krant' zal volgens Wolf altijd wel blijven. "Het is redelijk onuitroeibaar als beeldvorming."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.