Rob is op vakantie als hij het telefoontje krijgt. De man die zijn dochter Kim met 30 messteken om het leven bracht, komt over een half jaar vrij. Tot grote schrik van Rob, want in 2013 werd dader Arjan de G. tot 12 jaar cel veroordeeld.

Bovendien mag De G. tot zijn voorwaardelijke vrijlating elk weekend met verlof. "Dat betekent dat hij nu al thuis ieder weekend voetbal kan kijken met een biertje, terwijl mijn leven volkomen verwoest is. Dat is niet te verkroppen", vertelt Rob.

'Een belachelijk kadootje'

Op 10 februari 2013 vermoordt Arjan de G. zijn ex Kim na een verjaardagsfeestje bij haar thuis. Die avond heeft zij het uitgemaakt met hem en haar status op Facebook veranderd in 'vrijgezel'. Arjan vermoedt dat ze is vreemdgegegaan, pakt het grootste mes uit de keuken en steekt haar 30 keer.

Kort daarna wordt hij opgepakt en verschijnt hij voor de rechter. "De einddatum van de straf is vastgesteld op 8 februari 2021." Dat leest Kims vader Rob in de brief van het Informatiepunt Detentieverloop nadat de rechter uitspraak heeft gedaan. Het valt hem enorm tegen. "Dat je na tweederde van je straf vrijkomt is belachelijk. Dat is een kadootje."

audio-play
Rob Stoker: 'Alles is kapot, en de dader mag na 6,5 jaar naar huis'

Nog eerder vrij

Toch houdt de familie zich vast aan die datum. Maar, na het telefoontje dat Rob krijgt blijkt De G. dus nóg eerder vrij te komen. "Dan dondert alles weer in elkaar. De hele familie was in shock. Hij moest nog 1,5 jaar..."

Dat Arjan de G. al na 7 jaar vrijkomt, in plaats van 12 jaar, heeft te maken met de zogenaamde detentiefasering. Gevangenen kunnen hiermee een soort kortingen stapelen op hun straf. Dit heeft als doel een veroordeelde zo goed mogelijk voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving.

Lees ook

Met verlof

Maar ter voorbereiding op de voorwaardelijke invrijheidstelling mogen sommige gevangenen tijdens het laatste deel van hun celstraf al thuis een penitentiair programma volgen. Wel heeft de gevangene dan de verplichting minimaal 26 uur per week te besteden aan werk of een opleiding. Ter voorbereiding op dit programma worden gevangenen naar een zeer beperkt beveiligde instelling gestuurd. Hier mogen ze in de weekenden al met verlof.

In theorie kan Rob de moordenaar van zijn dochter nu dus al in de weekenden tegenkomen. "Hij heeft dan wel een contactverbod voor Emmen, maar wat zegt dat? Zijn ouders wonen wel in de regio. En ik kom Emmen natuurlijk ook wel eens uit. Als ik hem zie, dan gaat het niet goed."

Een foto van Kim, de dochter van Rob

'12 jaar is 12 jaar'

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer heeft nu ingestemd met een wetsvoorstel van minister Sander Dekker. De maximale termijn waarin een veroordeelde onder voorwaarden wordt vrijgelaten wordt verkort tot maximaal 2 jaar, in plaats van op tweederde van de straf. De Eerste Kamer moet zich nog wel buigen over de wet.

Rob juicht die nieuwe wet toe: "Voor mij komt het te laat, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting. Maar van mij hoeft die vervroegde vrijlating helemaal niet. 12 jaar is 12 jaar."

audio-play
Bekijk hier de volledige reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.