"Ik had de concertkaartjes betaald, maar kreeg geen enkele reactie van de verkoper. Toen wist ik dat ik werd opgelicht", zegt Bart Lascher.

Bart Lascher wil graag met een vriend naar een concert, hij probeert kaarten te bestellen via de officiële website. Maar helaas vist Bart achter het net: de kaartjes zijn in een mum van tijd uitverkocht. Hij laat het er echter niet bij zitten. Omdat Bart goede ervaringen heeft met Marktplaats gaat hij daar op zoek naar kaartjes voor het concert. Al snel vindt daar alsnog zijn felbegeerde tickets, voor 140 euro. Hij betaalt keurig, maar de tickets worden nooit geleverd.

Naast oplichting met niet bestaande concertkaartjes, zoals in het geval van Bart Lascher, is er nog een andere ergernis voor muziekfans: je staat lang in de virtuele wachtrij maar grijpt toch mis. Niet veel later worden diezelfde kaartjes voor een veelvoud aangeboden op verschillende doorverkoopsites.

Verbied woekerprijzen tickets

SP-Kamerlid Peter Kwint wil daar een eind aan maken. "De fans worden nu de dupe. De reden waarom het doorverkopen van kaarten in Nederland massaal gebeurt, is omdat het legaal is. In veel andere landen zijn er wel regels. Daarom moeten er in Nederland ook regels komen."

De SP is al tien jaar bezig om de doorverkoop aan banden te leggen. "De Tweede Kamer heeft op mijn initiatief gezegd: kabinet, ga aan de slag. Doe iets aan het verdienmodel van deze woekeraars. Na een jaar is er alleen een voorlichtingscampagne. Maar dat alleen gaat het probleem niet oplossen", zegt Kwint.

Blockchain als oplossing

De Amsterdamse startup GUTS zegt de oplossing te hebben om kaarten eerlijk te verkopen. "Normaal krijg je een kaartje in je e-mail en kan je die uitprinten. Dat betekent dat je de kaarten ook fysiek aan iemand kan geven en zo zelf de prijs kunt bepalen. Ons systeem zorgt ervoor dat je recht tot toegang wordt gelinkt aan je mobiele telefoon en simkaart. Je kan daar niks mee doen buiten ons systeem om", zegt de oprichter van het bedrijf, Maarten Bloemers. De blockchain-technologie zorgt ervoor dat je kunt zien wie een kaartje heeft gekocht en voor hoeveel.

audio-play
De tickets van Jochem Myjer worden niet meer voor woekerprijzen verkocht

Iemand die daar al mee werkt is cabaretier Jochem Myjer. "Een paar jaar geleden werden mijn tickets twintig tot dertig procent boven de normale prijs verkocht. Voor mijn huidige show heb ik binnen twee uur 50.000 kaarten verkocht. Geen enkel kaartje staat nu voor een woekerprijs te koop. Probleem opgelost."

SP gaat wetsvoorstel schrijven

Omdat er in de Tweede Kamer tot nu toe weinig is gebeurd gaat Peter Kwint zelf een nieuw wetsvoorstel schrijven om de woekerhandel tegen te gaan. "Je moet uiteraard gewoon van je concertkaartje af kunnen als je geen tijd hebt om te gaan. Maar de grootscheepse handel, waarbij er miljoenen worden verdiend aan de doorverkoop, daar moet een stokje voor worden gestoken."

Bart Lascher heeft achteraf spijt. "Ik ben te naïef geweest. Ik heb veel zaken via Marktplaats gedaan, dus ben er misschien te makkelijk ingetuind. Ik ga het niet meer op deze manier aanpakken." Bart heeft nog wel gecontroleerd of de verkoper een fraudeur is maar had er in eerste instantie een goed gevoel bij - niet terecht zo bleek al snel. Het concert heeft Bart tot zijn grote spijt moeten laten schieten.

audio-play
De kaarten van Jochem Myjer worden niet verkocht voor woekerprijzen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.