"Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de griepprik werkt of helpt", zo zei arts-epidemioloog Dick Bijl in het radioprogramma 'Dit is de Dag'. Heeft hij gelijk?
Elk jaar worden bijna 6 miljoen Nederlanders uitgenodigd om de griepprik te komen halen. Daarvan doen 3 miljoen mensen dat ook daadwerkelijk.
Verschillende groepen
Huisarts en woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap Jacob Burgers, vertelt welke groepen worden uitgenodigd. "Het gaat om ouderen, de 60-plussers. Daarnaast zijn het mensen met hart- en vaatziekten, longaandoeningen en neurologische aandoeningen."
Het vaccin dat zij halen, beschermt alleen tegen de influenza-griep. "Niet tegen alle koortsende ziekten", zegt Burgers. "Dat wordt wel eens gedacht, dat je dan helemaal niet meer ziek kan worden tijdens het seizoen."
Minder ziekte, minder sterfte
Erik Frijlink, hoogleraar farmaceutische technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt dat de prik wel degelijk werkt. Daarnaast heeft het feit dat veel mensen worden ingeënt verschillende positieve bij-effecten. "Je krijgt verminderde opnames in het ziekenhuis, verminderde sterfte. Dat lijken me hele goede redenen. Je krijgt een verlaagde ziektelast."
En dat wetenschappelijk bewijs, dat er volgens Dick Bijl niet zou zijn, is er wel. "De Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde dit jaar een rapport gebaseerd op alle literatuur die bestaat over de toepassing van griepvaccins op kwetsbare groepen en ouderen. Zij laten duidelijk zien dat er een goede reden is om griepvaccins in brede zin toe te passen", vertelt Frijlink.
De prik is een 'educated guess'
Toch gebeurt het ook weleens dat de prik een jaar niet goed werkt. Frijlink vertelt hoe dat kan: "Vaccins worden gemaakt op basis van een voorspelling van het soort virus dat het komende jaar de epidemie gaat veroorzaken. Dat is altijd een soort 'educated guess', al wordt het goed wetenschappelijk onderbouwd. Maar soms zit je er gewoon naast."
Ondanks dat het dus soms een jaar minder is, werkt de griepprik normaal gesproken wel degelijk. Het wetenschappelijk bewijs dat de griepprik werkt, dat bestaat gewoon.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.