Uden ligt in Oost-Brabant middenin de corona-brandhaard van Nederland. Na wekenlange piekdrukte heeft de pastoor van de plaatselijke St. Petruskerk tijd om vooruit te kijken en zijn kerk anderhalvemeter-proof te maken.
Met 3 koorleden en 2 rolmaatjes neemt pastoor John van de Laar als eerste de hoek waar het kerkkoor staat, onder handen. Een hoop gepuzzel volgt. Welke stemmen zijn essentieel en welke niet? "We moeten toch wel van elke stemsoort tenminste twee hebben, 2 sopranen, 2 alten, 2 tenoren en 2 baritons", zegt Tineke van Gorp, zelf een alt.
Meer dan gehalveerd
37 leden telt het koor normaal gesproken. Na wat geschuif komen ze erachter dat dat aantal meer dan gehalveerd wordt. Dan maar week op, week af. Zo komen de meesten in ieder geval aan bod.
"Het zou zo fijn zijn weer te zingen, ik mis de kerk echt", verzucht Van Gorp. Ze maakt een foto van de uitgeklede kooropstelling. "Die ga ik rondsturen! Zullen ze wel om moeten lachen."
'Slechts' twee begrafenissen
Sinds vorige week heeft Van de Laar het rustiger. 'Slechts' twee begrafenissen heeft hij deze week. Op de piek van de coronacrisis in zijn gebied, bedroeg dat aantal elf. Ook in het plaatselijke ziekenhuis Bernhoven is het merkbaar rustiger. Dat weet hij, omdat zijn zwager er nog op de IC ligt. "Ze krijgen zijn koorts maar niet onder controle."
Toch blijft hij voorzichtig. "De zorg zit in de verpleeghuizen. Daar heerst het nog." Ook in de zorgcentra in zijn parochie, Sint Jan, Sint Petrus, Compostela en Antonius, zijn er al verschillende mensen overleden.
Bisschoppen bepalen
Tot en met 1 juni is de kerk in ieder geval dicht. Dat hebben de bisschoppen zo besloten. Op 20 mei komt de regering met een nieuw advies, maar pastoor Van de Laar luistert naar de bisschoppen. Die op hun beurt luisteren naar het RIVM. De katholieke kerken blijven door deze datum in ieder geval dicht tot na Pinksteren, dat op 31 mei en 1 juni valt. "Dan is de drukte van de feestdagen in ieder geval voorbij", licht Van de Laar toe.
Hij pakt zijn rolmaatje er weer bij en gaat de kerkbanken opmeten om te kijken hoeveel mensen er veilig in de kerk kunnen zitten. De pastoor vindt het fijn om met iets praktisch bezig te zijn en even vooruit te kunnen kijken, tijdens alle rouw die hij meemaakt.
Lees ook
Misgrijpen
Om de anderhalve meter afstand te waarborgen moeten de kerkgangers steeds een kerkbank overslaan. "Een bank is 4,70 meter, dus er kunnen 4 mensen per bank", roept een mannelijk koorlid, eveneens met rolmaatje, van de andere kant van de kerk.
De uiteindelijke conclusie is dat er ongeveer 160 mensen in de kerk kunnen zitten. De kerk zal stickers met het woord 'zitplaats' erop maken "Via de lokale media zullen we duidelijk maken dat mensen welkom zijn in de kerk op een plek met een sticker." Bij de laatste viering op 8 maart waren er 287 aanwezigen, dus er zullen mensen misgrijpen.
Wanhoop
Achterin de kerk klinkt gestommel. Er komt een ouder echtpaar binnen dat een kaarsje aansteekt. Daarvoor is de kerk nog wel dagelijks geopend. De behoeft naar deze vorm van gedenken blijkt groot. De kaarsen zijn niet aan te slepen. "Gisteren heb ik voor de kerk in Zeeland weer 12 dozen besteld", zegt Van de Laar.
De pastoor begrijpt dat mensen tijdens corona wanhopig of ongelovig worden en vragen stellen bij waarom het allemaal gebeurt. Zelf gelooft hij in een liefhebbende en zorgende God, vertelt hij. "Ik geloof dat we gedragen worden. Als ik kijk naar hoezeer het zorgpersoneel zich inzet, dan zie ik daar God in terug. En daar mag voor geklapt worden, ja."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.