Het heeft een grote irritatiefactor: de veelheid aan opladers voor mobiele telefoons. Europarlementariër Toine Manders (50PLUS) strijdt al meer dan 11 jaar voor één universele oplader en lijkt eindelijk succes te hebben.

Het wordt verplicht, die universele lader. Als het aan het Europarlement ligt is in juli al duidelijk met welke standaardoplader fabrikanten als Apple en Samsung moeten gaan werken. In een recente resolutie stemde een overgrote meerderheid van het parlement voor zo'n verplichting. Maar Apple ziet zo'n standaard niet zitten en is bang dat het innovatie tegenhoudt.

Een lade vol met verschillende opladers

Het was Europarlementariër Toine Manders al in 2009 een doorn in het oog: bij ieder type telefoon werd een aparte oplader geleverd. "Toen waren er dertig verschillende stekkers. Dat was een grote ergernis. Iedere 2 jaar dat ik een telefoon kocht, kreeg ik er een nieuwe lader erbij. Terwijl de oude het nog deed, maar die paste dan niet meer op de nieuwe telefoon. Na een paar jaar had ik mijn hele lade vol liggen. Dat is bovendien slecht voor het milieu!"

Manders, die toen nog namens de VVD een zetel bezette, was het zat en diende een amendement in. En met aanvankelijk succes: het idee werd met veel enthousiasme opgepakt door de Europese Commissie.

Oren laten hangen naar multinationals

Maar toen Manders na 5 jaar afwezigheid terugkeerde in het Europees parlement, was er tot zijn verbijstering niets gedaan met zijn voorstel. Zeker, het aantal stekkers was door de fabrikanten zelf al teruggebracht tot drie, 'maar dat zijn er nog altijd teveel', vindt Manders.

Hij was teleurgesteld in de trage Brusselse besluitvorming: "Ik merkte toen dat de commissie slechts een onderzoek wilde doen naar een studie wat eventueel de universele lader zou moeten worden. Ik ontplofte, ik was zo boos. Ik vond dat zo beschamend!" Manders constateerde dat de tegenlobby van vooral Apple groot was. Het bedrijf verdient goud geld aan de verschillende stekkers en verloopstukjes. Manders: "De ambtelijke molen heeft blijkbaar teveel de oren laten hangen naar de multinationals."

Lees ook

Wettelijke plicht

Voor Manders was het reden om de strijd nieuw leven in te blazen. Hij diende opnieuw een resolutie in en kreeg een grote meerderheid van het Europees parlement achter zich. De Europese Commissie moet nu in juli al duidelijkheid geven welke universele oplader er moet komen voor nieuwe telefoons die op de markt worden gebracht.

En die resolutie is dwingend. "Daar zit een wettelijke plicht bij. Dat betekent dat als een fabrikant niet luistert, de Europese Commissie zo'n bedrijf voor het Europees Hof van Justitie kan slepen."

Draadloos opladen

Fabrikanten als Apple zijn hier niet blij mee en waarschuwen dat zo'n plicht innovatie in de weg zal gaan zitten. Zo neemt bijvoorbeeld het draadloos laden een grote vlucht en heeft iedere fabrikant eigen ideeën over wat de beste technologie zou moeten zijn.

Voor Manders is dat geen reden om niet gewoon door te zetten. Fabrikanten moeten volgens hem bij innovatie gezamenlijk optrekken. Intussen houdt hij ze scherp in de gaten. "Ik wil dan wel voorkomen dat meneer Apple of meneer Samsung, of wie dan ook er straks een chip in zet dat zoiets alleen voor hun telefoon werkt. Dat mag niet gebeuren."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.