D66: Alexander Pechtold
16 september 2009. De Algemene Beschouwingen zijn in volle gang. De oppositie neemt de coalitie van Kabinet Balkenende-IV onder vuur. 'Er gaat geloof ik iets leuks gebeuren,' zegt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel als hij vanachter het spreekgestoelte ziet dat D66-leider Alexander Pechtold een hoge stapel rapporten neerlegt bij een interruptiemicrofoon.

'Dit is de oogst van dit kabinet aan onderzoek,' interrumpeert Pechtold. 'En u stelt nu voor: een breed maatschappelijke discussie waarin we twintig werkgroepen van ambtenaren aan het werk zetten. Dit is het. Wanneer gaat u na tweeënhalf jaar stilstand beleid maken, keuzes maken?'
Van Geel reageert: 'Mevrouw de voorzitter, dat is een karikatuur van de discussies die gevoerd zijn. (…) Dus ik heb niets aan afzonderlijke rapporten alleen, ik wil een samenhangend verhaal…' Pechtold onderbreekt hem: 'Zal ik er een nietje doorheen slaan?'
Het is kenmerkend voor de debatstijl van Pechtold: scherp, gevat en inventief. Het leverde de partijleider en fractievoorzitter van de Tweede Kamer voor D66 in 2009 al eens de titel "Politicus van het Jaar" op, gekozen door de leden van het EenVandaag Opiniepanel. 'Hij bedrijft tenminste echte politiek', aldus één van de respondenten.
Alexander Pechtold (Delft, 16 december 1965) studeerde, na het behalen van zijn gymnasiumdiploma, kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studie werkte Pechtold als veilingmeester en in 1994 werd hij voor D66 lid van de gemeenteraad in Leiden, een functie die hij tot oktober 2002 vervulde. In 1997 werd hij wethouder in Leiden. Hij vertrok in 2003 om burgemeester van Wageningen te worden.
In 2005 maakte hij de overstap naar de landelijke politiek. Hij werd minister zonder Portefeuille (minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) in het Kabinet Balkenende-II, als opvolger van Thom de Graaf. Toen D66 uit de coalitie stapte vanwege kritiek op het functioneren van VVD-minister Rita Verdonk, werd Pechtold lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Bij deze verkiezingen verloor D66 flink: de partij halveerde in zetelaantal en kwam uit op drie zetels in de Tweede Kamer, met Alexander Pechtold als fractievoorzitter.
Pechtold bleek sterk in de oppositie. Na de verkiezingen van 2010, waabij D66 tien zetels haalde, onderhandelde Pechtold namens D66 over een Paars-plus-kabinet: VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Deze onderhandelingen leidden echter niet tot een coalitie, waardoor Pechtold de afgelopen twee jaar wederom tot de oppositie veroordeeld was. De partij steeg in de peilingen en schommelt rond de vijftien zetels.
Na de val van het Kabinet Rutte-I werd in de vergaderkamer van de D66-fractie onderhandeld door VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie om een begrotingsakkoord voor 2013 te bereiken. Dit kwam er: het zogenoemde Lenteakkoord.Over D66:
Opgericht: 1966
Aantal zetels: 10
Positionering: sociaal-liberaal
Grootst: 24 zetels (1994)
Kleinst: 3 zetels (2006)
Partijprominenten: Thom de Graaf, Laurens Jan Brinkhorst, Els Borst
Website: www.d66.nlKlik hier voor het verkiezingsprogramma.Klik hier voor de kandidatenlijst.
Pechtold was op 31 augustus te gast in de EenVandaag-studio. Kijk die uitzending hier terug: