‘Dichtlaten dat boek!’, ‘Er valt al genoeg bloed’ en ‘onbegrijplijk!’. Mein Kampf, het beruchte boek van Adolf Hitler, zorgt in en buiten Nederland nog geregeld voor discussie. Dit keer klinkt er een hoop onbegrip als het Instituut van Wijsbegeerte aankondigt een cursus over Mein Kampf te organiseren.
Het is hét boek waarin Adolf Hitler zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken deed: Mein Kampf. De handel in en de verkoop van het boek zijn in Nederland nog altijd verboden. Maar in Duitsland wordt het boek in 2016, na zeventig jaar, opnieuw uitgegeven wanneer de auteursrechten vervallen.
Geraaskal
De heruitgave leidt in Duitsland tot felle debatten. Zo stelt Charlotte Knobloch, voormalig hoofd van de Centrale Raad voor Joden in Duitsland dat ‘er niets te leren valt uit het geraaskal van de psychopaat Hitler’ en dat het voor altijd verboden moet blijven.
Directeur Erno Eskens van het Instituut voor Wijsbegeerte ziet dat anders. ”Het verboden boek moet juist open”, aldus Eskens. “We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Hitler was een gevolg van allerlei gedachten in de cultuur van zijn tijd. Hij maakte er een explosieve cocktail van. Wat we ons moeten realiseren: die ondergrond is er nog steeds. Er zijn nu ook partijen die nationalistisch zijn. En er kan dus opnieuw iemand zo’n cocktail maken. (Zoals ook in het einde van Er ist wieder da zo goed neergezet wordt:
"Door het lezen van Mein Kampf willen we erachter komen welke ideeën die Hitler inspireerden nu nog leven in onze huidige tijd. Dat is belangrijk, want de geschiedenis herhaalt zich, altijd. We leren maar moeizaam van het verleden.”
Typetje
Met de cursus 'Mein Kampf' wil Eskens voorkomen dat Hitler eenzelfde soort ‘typetje' wordt als Napoleon inmiddels is geworden. “We vinden Napoleon toch vooral een grappig mannetje met een gekke hoed. We weten nog wel vaag dat Napoleon erge dingen heeft gedaan waarbij 6,5 miljoen mensen omkwamen, maar we herinneren ons vooral dat hij Europa verenigd heeft. En we hebben zelfs een snoepje, het ’Napoleonnetje’. Dat mag niet gebeuren met Hitler. De cursus is echt allesbehalve Hitlerpropaganda.”
EenVandaag is een dag te gast op de cursus en spreekt met Erno Eskens, Albert van der Sloot, historicus Ewoud Kieft en verschillende cursisten.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.