Coronapatiënten die niet in het ziekenhuis hebben gelegen, maar wel klachten houden, blijken slechter te herstellen dan coronapatiënten die van de intensive care komen. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.

"Er gingen steeds meer verhalen rond van mensen met langdurige klachten, nu hebben we dat gestaafd met cijfers", vertelt Bram van den Borst, onderzoeksleider en longarts. Op de corona-nazorgpoli van het Radboudumc bestudeerde hij 124 patiënten met langdurige klachten. De belangrijkste conclusies zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Clinical Infectious Diseases.

Hardnekkige klachten

"Het goede nieuws is dat de longen na corona in de meeste gevallen goed herstellen", vertelt Van den Borst. "Dat zien we zowel bij ex-intensive care patiënten als bij mensen die op een reguliere afdeling van het ziekenhuis lagen." Na 3 maanden is aanzienlijke verbetering van het afwijkende longweefsel te zien. "We hebben de indruk dat dit verder kan herstellen in de maanden erna", vertelt Van den Borst. "De signalen zijn gunstig."

Hij is minder optimistisch gestemd over de groep patiënten die thuis corona heeft doorgemaakt en door de huisarts is doorverwezen omdat ze klachten houden. "Onder die groep zien we hardnekkige klachten, zoals chronische vermoeidheid, kortademigheid, 'niet op gang kunnen komen' en pijn. Eerlijk gezegd krijgen we de vinger er niet zo goed achter wat de exacte oorzaak is. Want in hun longen vinden we nauwelijks afwijkingen."

Zorgadvies op maat

Één van deze patiënten is de 26-jarige Jolein Veldman. Na eind maart 2 weken thuis in quarantaine te hebben gezeten, dacht ze dat het beter ging. Toch verdwenen de klachten maar niet. Ze besloot de huisarts te bellen en zo kwam ze terecht bij de corona-nazorgpoli. Maanden later kampt ze nog altijd met vermoeidheid, slechte concentratie en soms een hoestbui.

Op de nazorgpoli zijn verschillende medische disciplines bij elkaar gezet, zoals een longarts, fysiotherapeut, psycholoog en internist. Na een reeks testen krijgt elke patiënt een zorgadvies op maat aangeboden. Het hielp Jolein. "Als ik terugkijk naar het begin ben ik echt wel verbeterd; mijn benauwdheid is bijna weg. Ook mijn spierkracht is verbeterd."

audio-play
Eind maart zat Jolein Veldman 2 weken in quarantaine en maanden later is ze nog steeds niet helemaal hersteld. Vooruitgang is er, maar snel gaat het zeker niet. En dat is frustrerend. "Ik wil heel graag, maar kan maar weinig."

Meer onderzoek nodig

"Gezien het verschil en de ernst van de klachten is er dringend behoefte aan meer onderzoek naar verklaringen en behandelmogelijkheden", stelt Van den Borst. Ook de waarschijnlijke omvang van de subgroep is problematisch. Vooraf was geschat dat per huisarts uit de regio misschien één patiënt met hardnekkige klachten zou worden doorverwezen. Het bleek een veelvoud. "Op basis van die eerste schatting hadden we 50 patiënten via de huisarts verwacht. Inmiddels zijn het er al meer dan 200 die thuis corona doormaakten en nog altijd klachten ervaren."

Met de onderzoeksresultaten van het Radboudumc kan met zekerheid worden gesteld dat corona niet voorbij is op moment dat de acute infectie klaar is. "Er is een nasleep. Bij de ene patiënt meer dan bij de andere", zegt Van den Borst. Volgens hem is dit bemoedigende informatie waarmee ook het belang van nazorg wordt aangetoond. "Er spelen veel zorgen bij mensen en dan is het prettig om door nazorg te worden geholpen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.