Heb je sowieso al wat pondjes te veel? Dikke kans dat je tijdens de corona-lockdown van dit voorjaar ongezonder bent gaan eten. Dat geldt ook als je hoger opgeleid bent. En met de nieuwe aanscherping van de regels ligt dat gevaar weer op de loer.

Gezondheidswetenschapper Maartje Poelman van de Wageningen Universiteit deed er samen met het Voedingscentrum onderzoek naar. "In de lockdown hebben we gekeken hoe mensen hun eetpatronen al dan niet veranderden. Wat we zagen, is dat een op de tien deelnemers aangaf het moeilijker te vinden om gezonde keuzes te maken. Bij een wat kleiner deel zagen we dat ze echt ongezonder en meer zijn gaan eten."

De pizza in de vriezer

"In onze gemeenschap draait het om eten. Zonder eten is er geen feestje", zegt de Hindoestaanse Khatidja Tjon-Atsoi (39) uit Amsterdam Zuidoost. "Eten verbindt. De coronakilo's zullen altijd op de loer liggen." Ze kwam kilo's aan tijdens de lockdown en heeft haar leven nu gebeterd. Door gezondere keuzes te maken en minstens 10.000 stappen per dag te zetten met behulp van de loopband, die midden in de woonkamer staat.

Ook Thom Kraanen (27) uit Amersfoort herkent zich in de coronakilo's. Het is vooral het thuiswerken dat hem nekt. "Tijdens de lunch heb ik nogal eens de neiging toch iets lekkerder te eten dan eigenlijk zou moeten. Dan heb ik trek, ligt die pizza in de vriezer en is de oven vlakbij." En het herfstachtige weer in deze periode werkt ook niet mee als je een 'mooi weer-sporter' bent.

Verschil per groep

Poelman wilde weten wie die mensen zijn die bijvoorbeeld aangaven dat ze meer chips en snacks zijn gaan eten en meer frisdrank of alcohol zijn gaan drinken. Dus zocht ze door en kwam op twee heel duidelijke groepen uit.

Maartje Poelman

"Enerzijds zagen we dat mensen met een hogere opleiding aangaven dat ze vaker ongezonder zijn gaan eten dan mensen met een praktische opleiding. We denken dat het meer thuiswerken voor die mensen daaraan ten grondslag ligt. Anderzijds vonden we dat mensen met overgewicht en obesitas vaker aangaven dat ze het moeilijker vonden om gezonde keuzes te maken. Zij zeggen dat ze ongezonder en meer zijn gaan eten in vergelijking met mensen met een gezond gewicht."

Stress heeft impact

We zitten meer thuis met z'n allen en onze voorraadkast en snacklades zijn binnen handbereik. Dat maakt het gemakkelijk om even snel wat lekkers te pakken. Ook kan stress een rol spelen bij de neiging meer te gaan snaaien, vertelt Maartje Poelman.

"Er is internationaal onderzoek waaruit blijkt dat een pandemie, zoals de coronacrisis waar we nu in zitten, wel degelijk stress veroorzaakt. Het hoeft niet bewust te zijn, maar die stress kan echt wel een impact hebben op op ons welbevinden en ons eetgedrag."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.