Klaas Faber vocht voor de Waffen SS, was lijfwacht van NSB-leider Mussert en lid van doodseskaders, die jaagden op Joden en verzetsmensen. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt hij de doodstraf, maar die wordt omgezet in levenslang. In 1952 weten hij en zes medegedetineerden te ontsnappen uit de Koepelgevangenis, Breda. Ze rijden linea recta naar Duitsland, waar ze met open armen ontvangen worden. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens heeft geen vrede met de gang van zaken. Met een ploeg van EénVandaag confronteert Karskens Faber met zijn oorlogsverleden.

Al meer dan 55 jaar woont Faber in Ingolstadt, een industriestadje in Beieren, en de Duitse justitie is daarvan op de hoogte. Ze weigeren hem uit te leveren en er zou te weinig bewijs zijn om Faber in Duitsland te vervolgen. En dus is Klaas Carel Faber een vrij man. Schandalig, vindt Karskens, die een stichting heeft opgericht om feiten en gegevens van Nederlandse oorlogsmisdaden te verzamelen. In EénVandaag doet VVD-kamerlid Fred Teeven een oproep aan de minister van Justitie. Hij vindt dat Nederland diplomatieke druk moet uitoefenen op de Duitse autoriteiten om Faber uit te leveren of alsnog strafrechtelijk te vervolgen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.