Een voormalig jihadronselaar die zijn leven beterde en aan de slag ging als jongerenwerker: het verhaal van Bilal L. liet zich optekenen als een dramatisch jongensboek. Ooit werd hij veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag als lid van Hofstadgroep, maar na zijn celstraf ging hij juist weer op het rechte pad op en werd hij jongerenwerker in Amsterdam.
In 2014 doet hij zelfs zijn verhaal in Het Parool. Toch worden er nu vraagtekens gezet bij de intenties van Bilal L. In plaats van radicalisering onder jongeren voorkomen, zou hij deze juist hebben aangemoedigd. Dat meldt dagblad De Telegraaf woensdag op basis van verschillende bronnen.
Radicale gedachten
Collega’s en deskundigen zouden de gemeente Amsterdam destijds verschillende keren hebben gewezen op het feit dat Bilal L. er nog steeds radicale gedachtes op nahield. De zus van Bilal L. zou zijn vertrokken naar Syrië waar ze is getrouwd met een jihadstrijder. Waar Bilal L. zelf op dit moment verblijft, is onduidelijk. "Het is een beproefd beleid,” zegt radicaliseringsdeskundige Maarten van de Donk van Radar advies. “Maar er is wel discussie over de aanpak.”
Verslaving
In juli woonde Van de Donk nog een bijeenkomst bij over het gebruik van zogeheten “formers” bij het deradicaliseren van jongeren. “Zij zijn ook ooit geradicaliseerd en begrijpen dus wat die jongens doormaken. Maar hoe weet je zeker of iemand echt los is van de extreme ideeën?” Volgens de radicaliseringsexpert is het ook goed mogelijk dat gederadicaliseerden terugvallen. “Het is vergelijkbaar met een verslaving.”
Geweld
Voormalig Syrië-ganger Engin Baydar twijfelt aan de geloofwaardigheid van het artikel. “Ik zou wel meer feiten willen zien.” Daarnaast is ‘geradicaliseerd zijn’ geen goed gedefinieerd begrip. Tegenwoordig zou Baydar nooit meer afreizen naar Syrië en probeert hij ook andere jongeren die daaraan denken ervan te weerhouden. Maar dat betekent niet dat hij het moslim-gedachtegoed heeft afgezworen. “Ik geef zelf vrouwen ook liever geen hand,” noemt hij als voorbeeld. “Mijn geloof is niet veranderd. Ik doe mensen geen kwaad met mijn mening.” Van den Donk vraagt zich af of het genoeg is om alleen het geweld af te zweren.
" De aanpak radicalisering is een gezamenlijke aanpak van de gemeente, het Openbaar Ministerie, de Politie, de NCTV en tal van andere organisaties" , zegt de gemeente in een schriftelijke reactie. " De partijen gaan nooit in op vragen over individuele casussen. In het algemeen kunnen we aangeven dat deze partijen voor iedere casus gezamenlijk bepalen welke preventieve en repressieve maatregelen nodig en mogelijk zijn."
Politieke partijen in Amsterdam willen opheldering over de manier waarop de stad de radicalisering van moslim-jongeren aanpakt. Een ex-lid van de Hofstad groep,bijvoorbeeld, werd door de gemeente ingezet om jongeren op het rechte pad te houden. Hij deed het tegenovergestelde: hij zou de jihad juist hebben aangeprezen. Er waren signalen dat de man jongeren aanzette tot radicaliseren, maar daar werd niets mee gedaan.
Heeft de gemeente Amsterdam een onnodig risico genomen door Bilal L. de straat op te sturen als jongerenwerker? EenVandaag spreekt onder andere met terrorisme-expert Bart Schuurman, verbonden aan de universiteit van Leiden. Hij deed ruim vier jaar onderzoek naar de Hofstadgroep en interviewde zes oud-leden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.