College in evenementenhallen, een speciale corona-uitzending op televisie voor jongeren en alle scholen zo snel mogelijk open. Dat wil de nieuwe politieke partij JA21: "Jongeren hebben perspectief nodig", zegt voorman Joost Eerdmans.

"Ik ben bang dat we een hele generatie gaan verliezen. Ik merk het ook aan mijn kinderen, die hebben al bijna een jaar geen normaal onderwijs gevolgd", zegt lijsttrekker Joost Eerdmans van JA21. Tot voor kort stond hij op de lijst van Forum voor Democratie.

Joost Eerdmans

Scholen weer open

Eerdmans vindt het tijd om jongeren meer perspectief te geven. Daarom komt zijn partij vandaag met een 5-puntenplan en een online petitie. In het plan staat onder meer dat de scholen vanaf 9 februari weer open moeten.

Daarnaast vindt de partij dat er gezocht moet worden naar locaties waar studenten colleges kunnen volgen. Als voorbeeld noemt hij grote bibliotheken en evenementenhallen zoals concertzaal De Doelen en Ahoy in Rotterdam, de RAI in Amsterdam en MartiniPlaza in Groningen.

info

Het 5-puntenplan van JA21

  1. Scholen heropenen op 9 februari: docenten massaal vaccineren op basis van vrijwilligheid.
  2. Een concreet vooruitzicht op eindexamens en de eindtoets op scholen.
  3. Opzetten van coronaproof studieplekken, denk aan Ahoy of De Doelen.
  4. Meer geld en aandacht naar de GGZ.
  5. Een nationale actie-avond op televisie voor jongeren, bijvoorbeeld op NPO3.

Ahoy heeft de ruimte

Directeur Jolanda Jansen van Ahoy speelde al eerder met het idee om de evenementenhal beschikbaar te stellen aan onderwijsinstellingen: "Ik heb aan de Erasmus Universiteit Rotterdam laten weten dat wij genoeg ruimte hebben om hoorcolleges te geven. In onze grote zaal passen veel studenten die op afstand college zouden kunnen volgen."

Verder zegt ze: "Zolang er hier geen concerten en andere evenementen worden georganiseerd, vervullen we graag een maatschappelijke taak, net zoals we dat doen bij het faciliteren van de GGD-teststraat."

Directeur Jolanda Jansen van Ahoy

Prijskaartje

Colleges organiseren in grote evenementenhallen is natuurlijk niet gratis. Jansen: "Het gaat dan vooral om audiovisuele kosten. Er zou een groot scherm in Ahoy moeten komen om de colleges op te volgen en de geluidsinstallatie moet goed zijn, zodat alle studenten het college kunnen horen."

Volgens Jansen hebben universiteiten daar zelf geen budget voor. "Ik hoop dat de overheid daaraan wil bijdragen. Er wordt al veel geld uitgegeven aan steunpakketten. Als je de maatschappelijke schade bij studenten ziet, dan mag er best wat geïnvesteerd worden, zodat studenten toch naar college kunnen."

Gestopt met studie

Leon Baten is als 18-jarige de jongste kandidaat op de lijst van JA21. Nadat hij in september was begonnen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit, is hij daar in december alweer mee gestopt. Hij volgde colleges vanuit huis.

"Er was te weinig focus, ik had te weinig concentratievermogen en weinig contact met andere studenten, waardoor studeren een stuk minder leuk was dan ik hoopte. Als ik vragen had voor een docent moest ik die via e-mail of de telefoon stellen, daar zat een enorme vertraging in. Dat werkte absoluut niet motiverend."

Exitstrategie

Het kabinet spreekt vandaag ook over de 'exitstrategie' uit de beperkende coronamaatregelen, zodat er iets meer perspectief geboden kan worden.

De verwachting is dat bekend wordt gemaakt dat zodra er versoepelingen mogelijk zijn in de coronamaatregelen, eerst de basisscholen en kinderopvang weer open mogen en dat de avondklok afgeschaft wordt. Daarna volgen middelbare scholen, detailhandel en contactberoepen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.