Boerenbedrijven worden geteisterd door diefstallen van peperdure gps-systemen op landbouwmachines. Gerwin Otten van brancheorganisatie Cumela doet een noodoproep: "We zijn dit beu, dit moet stoppen."

Sinds april 2019 zijn er bij de politie al meer dan 200 aangiftes zijn gedaan van diefstal van gps-apparatuur uit landbouwvoertuigen, blijkt uit nieuwe cijfers. Getroffen bedrijven zijn het zat en zeggen dat de politie te weinig capaciteit heeft om er echt iets aan te kunnen doen.

Meerdere systemen gestolen

Loonbedrijf Nooijen verhuurt hightechmachines aan landbouwbedrijven. Het zijn bemesters, zaaimachines en gras- en maisoogstmachines, die tegenwoordig vaak met peperdure gps-systemen worden aangestuurd. En juist die systemen zijn gewild bij criminelen, want ze leveren al snel 15.000 euro per stuk op.

Het bedrijf van Jan Nooijen is goed beveiligd, maar toch hebben criminelen 's nachts bij meerdere machines de systemen gestolen. "Ik baal hier verschrikkelijk van. Na de dood van mijn vrouw heb ik besloten om door te gaan met bedrijf, alles op alles te zetten. En nu zit ik met een schadepost van meer dan een ton. Echt verschrikkelijk."

Rondtrekkende criminelen slaan hun slag

Het afgelopen jaar zijn er enkele aanhoudingen geweest, waarbij volgens de politie het vermoeden wordt bevestigd dat het gaat om 'mobiel banditisme'. Dat zijn rondtrekkende criminelen die zich schuldig maken aan diefstal, oplichting en inbraak. Daders kwamen in één geval bijvoorbeeld uit Litouwen.

Gerwin Otten van de branche-organisatie bezoekt veel slachtoffers persoonlijk: "Wie de daders zijn, weten we niet precies. Maar wat opvalt is dat ze heel goed weten wat ze zoeken. Het gebeurt vaak heel professioneel en gewetenloos ook. Recent zijn er bijvoorbeeld bij de diefstal twee waakhonden gedrogeerd. Daar schrik je toch enorm van."

Te weinig surveillance in buitengebied

Brancheorganisatie Cumela luidt nu de noodklok. Volgens Otten gaat het veelal om familiebedrijven die fors investeren in peperdure machines die ze doorverhuren aan bijvoorbeeld boeren.

"Dit soort bedrijven liggen vaak in buitengebieden en daar is gewoon te weinig surveillance van politie", vertelt hij. "Dat is zorgelijk, want stel je betrapt deze mensen op heterdaad, dit zijn mensen die wil je niet tegen komen op je erf".

Lees ook

Beroep op de politiek

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie coördineert de landelijke opsporing en die doen wat Otten betreft gewoon hun best. "We hebben goed contact met de Landelijke Eenheid, maar er is gewoon te weinig capaciteit bij de opsporing en de handhaving", zegt hij met nadruk.

"In sommige politieregio's is men wel pro-actief, maar in andere regio's niet", legt hij uit. "Ik verwijt de politie niets, maar constateer wel dat er te weinig capaciteit is. Ik doe dan ook een beroep op de politiek om dit signaal op te pakken. Wij merken dat het steeds erger wordt in het buitengebied."

30 nieuwe aangiften

De Landelijke Eenheid zegt at alleen al in de maand juni 30 nieuwe aangiften zijn gedaan en dat er deze maand een speciaal team opgetuigd is dat zich alleen met dat probleem bezighoudt.

Ook wijst de landelijke eenheid erop dat boeren ook zelf alert moeten zijn op bijvoorbeeld voortekens: "Criminelen gaan vaak eerst op onderzoek voordat ze toeslaan."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.