Het is 30 april 1999 als Marianne Vaatstra gaat stappen in Kollum. Het is 1 mei als het 16-jarige meisje levenloos en verkracht gevonden wordt in een weiland nabij Veenklooster. Nog altijd is onduidelijk wat er die nacht precies gebeurd is. Bart Bakker, onderzoeksjournalist, was destijds voorlichter van Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn en maandenlang betrokken bij het onderzoek. Hij besloot zijn belevenissen en ervaringen naar buiten te brengen. Woensdag komt zijn boek uit. De vader van Marianne is boos; In EénVandaag legt hij uit waarom.
Daderprofiel
De moordenaar van Marianne is een man tussen de twintig en de vijftig jaar, die ervaring heeft met dit soort moorden, met andere woorden dus een seriemoordenaar. Zo staat te lezen op de site die de familie van Marianne opzette. Volgens medici en vooral volgens de kenners van dit soort moorden, is deze moord niet Westers. Hetgeen niet onmiddellijk betekent dat een dader uit de omgeving moet worden uitgesloten. Het zou kunnen dat de moordenaar het heeft doen lijken op een niet Westerse moord.
Dossier
Peter R. De Vries heeft de zaak Vaatstra nauwlettend gevolgd. Op zijn site is een dossier te vinden, waarin óók een daderprofiel opgenomen is. Hij denkt te weten dat het juist om een blanke man gaat, die handelde vanuit een extreme fantasie over sex, geweld, macht en controle. Ook is het iemand die de omgeving van Veenklooster goed kent en zich daar vertrouwd voelt. De plek waar Marianne om het leven is gebracht, is van te voren goed uitgezocht. Hij heeft de omgeving waarschijnlijk meermalen gescand en daarom is het aannemelijk dat hij uit de buurt komt. Marianne was een toevallig slachtoffer.Uit aangetroffen sperma is bekend dat hij niet gesteriliseerd was. Uit aangetroffen haar blijkt dat hij in ieder geval geen Aziatisch of Negroïde type mens is, maar een blanke. Niet per se van origine uit Nederland afkomstig.Marianne werd op haar buik gevonden. Ze was bijna naakt en zowel anaal als vaginaal verkracht. Haar topje, bh en slipje waren kapot gesneden. Haar BH was om haar nek geknoopt en daarmee was Marianne gewurgd.In het algemeen bevinden plegers van dit soort feiten zich in de leeftijdsgroep 20-45, maar er zijn hier aanwijzingen dat de dader eerder tussen de 20 en de 30, dan tussen de 30 en de 45 jaar oud is.Op geen enkele manier is aan de buitenkant van deze man te zien dat het gaat om een verkrachter en moordenaar. Mensen die hem iets beter kennen zullen de relatie omschrijven als oppervlakkig. Ze kennen hem niet echt. Hij geeft zijn gedachten en gevoelens niet bloot. Hij heeft weinig sociale contacten.Een misdrijf als gepleegd in het geval van Marianne is zelden de eerste keer dat een dader zijn fantasie ten uitvoer brengt. Hij zal hier geleidelijk mee begonnen zijn en daarom is het heel goed mogelijk dat hij zich in het verleden heeft bezig gehouden met bijvoorbeeld exhibitioneren, gluren en mogelijk eerdere pogingen tot aanranding of zelfs verkrachting.De kans dat hij opnieuw een slachtoffer zal maken is reëel.
Tips
Diegene die de tip geeft die leidt tot oplossing van de zaak, kan een beloning tegemoet zien van 23.000 euro.
Telegraaf
Afgelopen zondag publiceerde de Telegraaf een anonieme brief die gericht is aan de ouders van Marianne. De afzender zegt daarin dat een levensgevaarlijke asielzoeker kort na het misdrijf in het geheim vanuit een azielzoekerscentrum in de buurt van het plaats delict overgeplaatst is naar een andere. Vervolgens zou deze man uitgezet zijn naar eigen land, waar hij gezocht werd voor de moord op diverse vrouwen.VVD-Kamerlid Fred Teeven zei maandag dat hij wil weten waarom er destijds geen DNA-materiaal is afgenomen bij de man en waarom dat later niet alsnog via een rechtshulpverzoek is geprobeerd. Hij heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Nebahat Albayrak schriftelijke vragen gesteld. Wat Teeven betreft, komt de zaak dinsdag ook aan de orde in het vragenuurtje in de Kamer.Bouke Vaatstra, vader van Marianne, zei maandag dat hij de anonieme brief al vorig jaar thuis kreeg bezorgd. Hij wil niet zeggen waarom hij de brief pas recent aan De Telegraaf heeft gegeven.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.