Het bod van 1 miljoen euro om de vervuilende Hemwegcentrale in Amsterdam te sluiten is vervijfvoudigd. Dat heeft initiatiefnemer Remco Wilcke van energiebedrijf Vandebron bij EenVandaag bekend gemaakt. 

De Hemwegcentrale is de oudste van de vijf overgebleven kolencentrales in ons land. Nuon kondigde eind vorig jaar aan de centrale te willen verkopen maar maakt daar geen haast mee. De kolencentrales hebben een slecht imago omdat ze twee keer zoveel broeikasgas uitstoten als vergelijkbare gascentrales. 

Het is nog niet eerder gebeurd dat bedrijven hun portemonnee trekken om de stekker uit een vervuilende energiecentrale te trekken. De petitie van Vandebron om de Hemwegcentrale te sluiten is al ruim 35.000 ondertekend. Eigenaar Nuon deed het eerste bod af als een publiciteitsstunt en weigerde om met de initiatiefnemers in gesprek te gaan. Ook nadat de gemeente Amsterdam al snel het bod verdubbelde met nog eens een miljoen.

Als Nuon nu wel met ons wil praten verhogen we ons bod tot 5 miljoen euro.

 

Initiatiefnemer Wilcke vindt de houding van Nuon onbegrijpelijk. Hij hoopt dat Nuon zijn hogere bod wel serieus neemt:  “Als Nuon nu wel met ons wil praten verhogen we ons bod tot 5 miljoen euro.” Dat bedrag wordt bij elkaar gebracht door Vandebron, de gemeente Amsterdam, Triodos bank en de Stichting DOEN.

Oud-directeur Arnoud Kamerbeek van de Zeeuwse energieproducent Delta denkt dat het nieuwe hogere bod zeker kans van slagen heeft. “De Hemwegcentrale is nog maar amper iets waard. Dat komt vooral omdat ze niet in aanmerking komen voor de subsidie voor bijstook van biomassa. Dat is juist wat andere kolencentrales rendabel houdt.” 

Vanavond vertelt initiatiefnemer Remco Wilcke in EenVandaag waarom hij zoveel geld wil steken in de sluiting van de kolencentrale. Arnoud Kamerbeek laat zien hoe hij twee jaar geleden al de deuren van een kolencentrale in Zeeland sloot.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.