Boa's kunnen een verplichte quarantaine voor mensen die in een bron- en contactonderzoek naar voren komen niet handhaven. Dat zegt de BOA-Bond. "Door de drukte is er nu al van handhaving nauwelijks sprake", reageert voorzitter Ruud Kuin.
De Tweede Kamer is teruggekeerd van vakantie vanwege de 'verontrustende oplopende coronacijfers', zoals premier Rutte het zelf in het debat noemde. Een opmerkelijk moment in het debat was van Rob Jetten, van coalitiepartij D66. Hij vindt de verplichte quarantaine voor mensen die naar voren komen in een bron- en contactonderzoek van de GGD 'paniekerig'. Ook de oppositiepartijen waren kritisch op het bron- en contactonderzoek en de verplichte quarantaine. Toch blijft het plan van verplichte quarantaine dat minister Hugo de Jonge gisteravond aankondigde, vooralsnog overeind.
Niet uit te leggen door boa's
Eerder was de quarantaineplicht alleen een advies. Ruud Kuin van de BOA-Bond ziet ook niet hoe handhaving bij een verplichte quarantaine moet gebeuren. "Ik denk dat ze daar niet echt over hebben nagedacht nog." Geert Wilders schetste gekscherend in het Tweede Kamer debat het beeld dat voor iedere voordeur een agent of boa zou staan. "Ja dat is natuurlijk van de gekke, dat kan allemaal ook helemaal niet", reageert Kuin.
Kuin is kritisch op de maatregelen die, zeker regionaal bijna dagelijks veranderen. "Ik snap wel dat er frustratie is bij mensen. Wij zijn dan de eersten die dat merken, de boodschapper. Ik kan ook niet uitleggen dat je een mondkapje moet dragen in een drukke winkelstraat in Amsterdam en in een net zo drukke winkelstraat in Zwolle niet."
Genoeg mensen hebben
Kuin is niet tegen de quarantaineverplichting, maar heeft geen oplossingen voor de handhaafbaarheid. "Er is gewoon behoefte aan eenduidige maatregelen en ik ben er helemaal niet voor om hiermee lokaal te experimenteren. Voor hetzelfde probleem, moet dezelfde oplossing zijn."
Volgens Kuin moeten het verplicht stellen van een quarantaine eerst organisatorisch heel goed uitgedacht worden. "Want je moet gewoon genoeg mensen kunnen inzetten. En het niet invoeren en dan maar zien hoe het loopt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.