Steeds meer ondernemers overwegen om de temperatuur van werknemers, klanten en bezoekers te meten bij de ingang om zo het coronavirus buiten de deur te houden. Bij een grote werkplekverhuurder in Amsterdam wordt zelfs nu al gewerkt met warmtecamera's.

Wil je als werknemer of bezoeker het kantoorpand van Tribes in Amsterdam betreden dan moet je eerst langs een speciale warmtecamera die je lichaamstemperatuur opmeet. Bij een groen lampje is de weg vrij naar de ingang van het pand, maar verschijnt er een rood licht dan word je toch vriendelijk verzocht om toch weer om te keren richting huis.

Coronaproof werken

Het bedrijf van ondernemer Eduard Schaepman bestaat uit 22 Europese vestigingen waar je flexibele werkplekken kunt huren. De afgelopen tijd werkte Schaepman ideeën uit in de praktijk om de kantoorplekken vrij van corona te houden. Naast de temperatuurmeting zijn er ook automaten met mondkapjes te vinden en staat er overal desinfectiegel.

De temperatuur die wordt gemeten, bepaalt uiteindelijk niet of je echt naar huis moet. "Je bepaalt zelf of je dan omkeert of toch naar binnen gaat, want wij kunnen niks verplichten", zegt Schaepman. Is het dan niet vooral voor de show? "Dat kun je eigenlijk wel stellen. Wij willen uitstralen dat wij hier beschikken over gezonde werkplekken. En dan is het aan mensen zelf om te bepalen of ze wel of niet komen."

Mag je baas je temperatuur meten?

Nee, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de vraag of je baas je temperatuur mag meten. De privacywaakhond was er dan ook vlug bij om het bedrijf Schaepman op de vingers te tikken en dreigde zelfs met boetes. De AP wil voorkomen dat werkgevers voor dokter gaan spelen en gezondheidsgegevens van personeel gaan verwerken. "Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding. Als dit gebeurt, zullen we als AP handhavend optreden", zo stelde eerder Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

Er zijn volgens privacy-expert Jeroen Terstegge twee wetten die zeggen dat je temperatuur niet zomaar gemeten mag worden. "Je hebt het normale recht, dat is beschreven als: niemand mag zich met jou bemoeien als je dat niet wil, maar je hebt ook recht op lichamelijke integriteit. Mensen mogen niet zomaar aan je zitten of je opmeten, als je dat niet wil. Als werkgever zul je dus goede redenen moeten hebben om dat te verplichten."

Zorgen bij de vakbond

Vakbond FNV maakt zich zorgen over het feit dat bedrijven nu voornamelijk op eigen initiatief lijken te handelen. Volgens vicevoorzitter Kitty Jong worden er zo echt basisrechten van werknemers geschonden.

"Het mag niet zo zijn dat deze crisis een vrijbrief wordt om die privacy maar overboord te gooien. Je kunt dat weigeren en je kunt zeggen dat je wel mee wilt werken maar dan door een bedrijfsarts waarbij de gegevens dan alleen aan jou bekend worden gemaakt. Dat staat in de wet. Dat is de voorwaarde waarom je daar aan mee kunt werken. Alle andere voorwaarden niet," zegt Jong.

audio-play
Bekijk hier de TV-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.