Studeren moet goedkoper worden, dat vindt studentenvakbond LSVb. Volgens de studenten moet de basisbeurs terugkomen of moeten de kosten van een studie omlaag.
De LSVb vreest dat door de invoering van het sociaal leenstelsel kinderen van ouders die het financieel niet breed hebben of die zelf niet gestudeerd hebben, vaker niet zullen gaan studeren. De studentenvakbond waarschuwt voor een nieuwe tweedeling, onderwijs wordt volgens hen op deze manier voor de rijken. Daarom schrijft voorzitter Jarmo Berkhout een brief aan formateur Edith Schippers. Hij wil dat de partijen die nu een regering proberen te vormen afspraken maken over hoe studeren toegankelijker gemaakt kan worden.
Om deze wens kracht bij te zetten demonstreert de LSVb vandaag in Den Haag. Ze hebben een museum van onderwijsbezuinigingen gemaakt en een spandoek van 50 meter waarop te zien is hoe er volgens hen de afgelopen 50 jaar alleen op onderwijs bezuinigd is. De studentenvakbond hoopt dat er zo veel mogelijk politici het museum komen bekijken.
Verder studeren
De Groningse Alexander Koning rondde vorig jaar een mbo-opleiding juridische dienstverlening af. Hij wil graag verder studeren, maar hij wil geen lening aangaan. Het stelt hem niet gerust dat een lening over vele jaren uitgesmeerd kan worden en niet hoeft te worden terugbetaald als je geen werk kan vinden. Daarom is hij nu gaan werken en hoopt hij genoeg te sparen om straks alsnog een hbo-studie te kunnen gaan volgen.
Van de partijen die nu aan de formatietafel zitten, wil alleen het CDA de basisbeurs terug. De partij is nooit voor de invoering van het leenstelsel geweest en had ook in het verkiezingsprogramma staan dat de basisbeurs opnieuw ingevoerd moet worden.
Gisteren bleek uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dat bijna honderdduizend oud-studenten moeite hebben om hun lening af te lossen. Hun inkomen is te laag om aan de maandelijkse verplichtingen te voldoen. Sinds 2012 kijkt DUO automatisch naar het inkomen van terugbetalers en baseert daarop het maandelijks terug te betalen bedrag.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.