Bernadette Hakken raapt vandaag haar 100.000ste peuk op. Ze raakte geïnspireerd door een opruimactie op het strand van Scheveningen, en heeft het afgelopen jaar dagelijks sigaretten van straat gehaald.

Sinds vorig jaar is Bernadette elke dag minstens een kwartier buiten te vinden, met een emmer en een knijptang. Ze plukt dan zo veel mogelijk peuken van de straat. "Dat zijn peuken van sigaretten, joints en soms vind ik ook sigaren", zegt ze tegen Omroep Gelderland. Vandaag raapte ze haar 100.000ste sigarettenpeuk op. Wethouder Dorus Klomberg was erbij:

Eén peuk vervuilt 8 liter water

Bernadette begon met het oprapen van sigaretten nadat ze meedeed aan een opruimactie op het strand. "Op het eind zeiden ze: 'Wat ga jíj doen tegen de plastic soep in de zee?' Toen heb ik gezegd: 'ik ga elke dag peuken rapen', en dat heb ik gedaan."

"Dat je per peuk tenminste 8 liter water vervuilt én plastic in het milieu gooit, daar staan weinig mensen bij stil", zegt Bernadette tegen Omroep Gelderland. Meer mensen verzetten zich, net als Bernadette, tegen de vervuiling van de sigaret. In maart werd op Landelijke Opschoondag het strand van Scheveningen peukvrij gemaakt.

audio-play
Eerder maakte EenVandaag bovenstaande reportage over peukenrapers op het strand van Scheveningen.

Wereldwijd 2000 miljard peuken op straat

In een sigarettenpeuk zitten allerlei stoffen die schadelijk zijn voor zowel mens als natuur. Een sigaret bevat bestrijdingsmiddelen, kankerverwekkende stoffen, plastic filters en 'een soort antivriesmiddel om de sigaret wat langer houdbaar te houden', zei professor Jacob de Boer van de Vrije Universiteit eerder al tegen EenVandaag.

"Ongeveer een op de drie sigarettenpeuken belandt in het buitenmilieu. Dan kom je wereldwijd op ongeveer 2000 miljard peuken per jaar. Eén tot vier peuken in een liter water is al genoeg om kleine vissen dood te laten gaan", zegt de hoogleraar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.