Eet je een vis in een Brussels visrestaurant, dan is de kans groot dat je beduveld wordt. In de Belgische stad loop je bij één op de drie restaurantbezoeken de kans bij bestelling van een visgerecht een ándere vis voorgeschoteld te krijgen dan op de menukaart staat.
Je bestelt dan een heek, maar krijgt een koolvis. Of je betaalt voor een kabeljauw en krijgt de veel goedkopere pangasius.
Dit blijkt uit onderzoek van natuurorganisatie Oceana en de Universiteit Leuven. In andere Europese steden kwam de organisatie tot soortgelijke resultaten. Of er in Nederlandse restaurants visfraude plaatsvindt, dat weten we nog niet.
In Radio EenVandaag een gesprek met Vanya Vulperhorst, onderzoeker bij de Brusselse afdeling van Oceana, en Jurjen de Waal van Foodwatch, de Nederlandse voedselwaakhond.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.