In de laatste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos stijgt de BoerBurgerBeweging naar 12 zetels. Een stijging van 11 zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2021. De boerenpartij is daarmee concurrent CDA (9 zetels) voorbij.
De partij van Caroline van der Plas haalt kiezers weg bij het CDA en de VVD, maar het zijn vooral niet-stemmers die deze maand de weg naar de BBB weten te vinden. In mindere mate komt de winst van BBB ook van FVD, de PVV en de SP.
Vooral BBB uit protest
De BBB profiteert overduidelijk van de verhitte stikstofdiscussie die politiek Den Haag in zijn greep houdt. Een grote groep van de huidige BBB-kiezers (42 procent) zegt vooral uit protest tegen het kabinetsbeleid op die partij te stemmen. Dat kabinet presenteerde drie weken geleden een plan waarin het aanstuurt op forse krimp van de veestapel.
Naast onvrede over het beleid geloven veel kiezers in partijleider Caroline van der Plas. Zij 'komt op voor gewone mensen', 'spreekt duidelijke taal' en 'gebruikt boerenverstand' en krijgt daarmee het volste vertrouwen (100 procent) van haar achterban. Dat ze in het Tweede Kamerdebat over het stikstofplan van het kabinet kritiek zaaide door de geloofwaardigheid van wetenschappers en journalisten te betwisten, deert haar kiezers weinig. Sterker, ruim acht op de tien vinden het goed dat ze dat deed.
Voorzichtig herstel D66
Afgezien van de BBB zijn er deze maand geen andere stijgers in de zetelpeiling. D66 lijkt zich voorzichtig te herstellen van de electorale klappen door de kwestie rond partij-adviseur Van Drimmelen.
Door verlies van de VVD en het CDA komt de coalitie netto uit op 61 zetels, drie zetels minder dan een maand geleden en maar liefst vijftien zetels minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.
Over dit onderzoek
De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.028 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 24 tot en met 27 juni 2022. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.
De vragen over de BBB zijn voorgelegd aan 3.149 kiezers uit het EenVandaag Opiniepanel die nu op die partij zouden stemmen als er verkiezingen waren. Dat onderzoek werd gehouden op 27 en 28 juni 2022.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.