Morgen opent Hubert de Givenchy, een van de bekendste modeontwerpers van de twintigste eeuw, in het Gemeentemuseum Den Haag de expositie ‘To Audrey with Love’. De Franse couturier brengt hiermee een eerbetoon aan zijn muze Audrey Hepburn; de ranke, half Nederlandse gazelle die wereldberoemd werd als filmster en stijlicoon.
Haar breekbare silhouet, met de elegantie van een ballerina en de onschuld van Bambi, inspireerden de couturier en riepen gevoelens van volmaaktheid bij hem op. Er zijn schitterende creaties van hem te zien die Hepburn als actrice droeg in enkele van haar meest bekende films, zoals How to steal a Million en Breakfast at Tiffany’s.
Zijn kleding maakte dat de bescheiden en onzekere Audrey meer zelfvertrouwen kreeg. Zijn creaties hielpen haar uit te groeien tot stijlicoon waardoor ook zijn eigen roem groeide. De creatieve band begon in 1953 en bleef voortbestaan gedurende Hepburn’s leven.
EenVandaag spreekt met Leendert de Jong, programmeur van Filmhuis Den Haag over de innige vriendschap en creatieve samenwerking tussen Hepburn en de couturier. Leendert kende Hepburn persoonlijk en ontmoette haar herhaaldelijk.
- In het Filmhuis is op 26 november ook deze voorstelling.
De hedendaagse ontwerper Michael Barnaart van Bergen vertelt hoe hij zich nog steeds door het stijlicoon Hepburn laat inspireren: haar handelsmerk van elegantie en klassieke eenvoud zien we terug in zijn Audrey-jurk en andere ontwerpen.
Haar moeder was Nederlands, en ze sprak ook een woordje. Kijk hier een interview met Hepburn:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.