De vrouw die de 21-jarige Yannick doodreed, is door de rechtbank vrijgesproken voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval door te appen achter het stuur. Het OM was hiervan overtuigd, maar de rechter vindt dit niet bewezen. Wel krijgt de vrouw 120 uur taakstraf en moet ze haar rijbewijs inleveren voor een periode van een jaar vanwege ‘gevaarlijk rijgedrag'.
Het OM eiste twee weken geleden een celstraf van 6 maanden en een rij-ontzegging van 2 jaar. De bestuurster, Pamela H., reed op een kaarsrechte weg de 21-jarige aan die daar samen met een collega terugfietste vanuit haar werk. H. zou de twee vrouwen niet hebben gezien, terwijl zij wel goed verlicht waren.
Wel of niet append achter het stuur?
Uit onderzoek kwam vast te staan dat de bestuurster kort voor het ongeluk bezig was met haar telefoon. Pamela H. was net klaar met werken en onderweg naar huis, terwijl een stroom aan whatsapp’jes binnenkwam op haar smartphone. Het laatste bericht dat ze stuurde was om 21:21:04. Om 21:22:41 belt H. voor hulp naar 112. Het ongeval heeft binnen het tijdsbestek van deze 97 seconden plaatsgevonden.
Pamela H. zelf zegt dat ze het app’je stuurde vanuit stilstand en ontkent al append achter het stuur te hebben gezeten. Om het berichtje te verzenden had ze haar auto aan de kant van de weg geparkeerd. Yannick en haar vriendin had ze niet eerder zien fietsen, pas op het moment van aanrijding. Veel kan ze van het ongeluk niet herinneren, ze wordt behandeld voor een speciale vorm van geheugenverlies.
Het door H. geschetste scenario is tot tweemaal toe onderzocht. De uitspraak werd eerder dit jaar aangehouden omdat de rechtbank meer onderzoek wenste omdat het niet ‘volledig was geweest’. De nieuwe reconstructie heeft nu geleid tot een niet bewezen-conclusie.
“Wat met Yannick is gebeurd, mag nooit meer plaatsvinden”
In een eerder interview met EenVandaag vertelden de ouders van Yannick dat ze het onverteerbaar vinden dat niet duidelijk wordt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. “Op basis van haar app-gedrag en het feit dat het ongeval heeft plaatsgevonden zonder dat zij geremd heeft, daardoor denken wij dat zij afgeleid was. Hoogstwaarschijnlijk door haar smartphone. Maar zij ontkent dat,” zeggen haar ouders.
De ouders van Yannick hebben een missie: wat met Yannick is gebeurd mag niet meer plaatsvinden. “Wij vinden dat er veel meer moet worden gecontroleerd en strikter worden gehandhaafd,” zeggen ze. Ook vinden de ouders dat het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur hetzelfde bestraft moet worden als alcohol en drugs.
Wat betreft de familie en de advocaat van de familie, Hanneke Comans-Diesfeldt gaan de straffen dus omhoog, maar moet er ook beter onderzoek worden gedaan. Dat gebeurt nu niet altijd, zegt advocaat Comans-Diesfeldt. “Neem standaard na een ongeluk de mobiel in beslag. Dat is technisch mogelijk,” zegt Comans-Diesfeldt. Onderzoek van de mobiele telefoon is volgens de advocaat ‘het stiefkindje’ van de politie.
Petitie
De ouders van Yannick zijn een petitie gestart om te voorkomen dat de mobiele telefoon nog meer slachtoffers gaat veroorzaken in het verkeer. De bedoeling is dat deze half december aan de politiek wordt aangeboden. Hij is nog te ondertekenen.
EenVandaag maakte onderstaande reportage over politieonderzoek naar appen achter het stuur:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.