Het verbaasde Daisy niet dat haar zoon Troy zich als dragqueen ging kleden. En hoewel ze heel trots is, toch had ze er in het begin wel een dubbel gevoel bij. "Maar je stelt je verwachtingen bij en tenslotte laat je ze los."
Troy voelde zich altijd al aangetrokken tot de extravagante 'drag scene'. Zo was hij op zijn 13de al gefascineerd door RuPaul's Drag Race, een Amerikaanse tv-talentenjacht voor dragqueens. "Ik was dus al een beetje voorbereid", vertelt moeder Daisy van Oosten.
Niet verbaasd
Ook had ze altijd al gedacht dat haar zoon homoseksueel was. "Troy had zoveel vrouwelijke eigenschappen", vertelt ze. Toen hij op zijn 12de uit de kast kwam als biseksueel was ze dan ook niet verbaasd. "Je weet dat het eraan komt. Je kent je eigen zoon."
Maar als hij zich kort daarna, tijdens een FaceTime-gesprek, laat zien als dragqueen moet Daisy toch wel even slikken. "Ik wist niet of ik moest lachen of huilen", vertelt ze nu. "Natuurlijk was ik heel trots, maar ik was ook wel even misselijk."
De eerste keer drag als cadeau
Maar het geluk van haar kind stond voorop. Daisy ziet het, ondanks haar dubbele gevoel toen, als een indrukwekkende ervaring. "En je gaat je grenzen steeds meer verleggen, je verwachtingen continu bijstellen en tenslotte laat je ze los."
Voor Troy's 14de verjaardag besluit Daisy om Troy een herinnering voor het leven te geven. "Ik nam hem mee naar Coby Cabana, een Amsterdamse dragqueen. Coby maakte mijn zoon prachtig op, kleedde hem aan en toverde hem om tot een echte dragqueen." Het werd een topavond voor Troy. "Coby Cabana trad op en Troy genoot. Hij voelde zich in die omgeving heel vrij, zonder oordelen van de omgeving. Hij kon daar volledig zichzelf zijn."
Behoudend Katwijk
In zijn woonplaats Katwijk ligt dat anders. Troy heeft zijn ervaringen met drag daar verborgen gehouden, omdat het dorp behoudend is. Op zijn school in Noordwijk weten de meeste klasgenoten het inmiddels wel, maar helemaal 'safe' voelt hij zich nog niet.
Zo was hij laatst in een warenhuis om make-up te kopen, waar hij zich ook liet opmaken. "Maar toen er een klasgenoot aankwam, moest ik toch snel voor hem gaan staan", vertelt Daisy.
Een dure hobby
Troy nog niet dagelijks met drag bezig. Zo is hij ook heel druk met school en volgt hij musical-lessen. "Hij is pas 14 en dan weet je nog niet wie je bent", licht Daisy toe. "Maar het drag zijn is voor hem wel een manier om zich te uiten."
Hoe het verder zal gaan weet ze dan ook nog niet. "Hij moet nog verder uitzoeken hoe dit drag-gebeuren een onderdeel van zijn leven gaat uitmaken. Bovendien is het een dure hobby, maar zoveel zakgeld krijgt hij nog niet. En de lat wordt hoog gelegd."
Meer queens op jonge leeftijd
Dat meer kinderen als Troy al op jonge leeftijd dragqueen kunnen zijn, bewijst de Canadese documentaire Drag Kids, die tijdens het Filmfestival Rotterdam op 25 januari in première gaat. En die kinderen zijn zelfs nog jonger dan Troy: de queens zijn tussen de 9 en 11 jaar.
Ze vertellen dat zij pas zichzelf zijn als ze spetterend zijn opgemaakt en extravagant uitgedost kunnen dansen op het podium met volwassen dragqueens. Hun ouders steunen ze, maar ze krijgen ook te maken met conservatievelingen die het ongepast vinden voor kinderen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.