De politie heeft eind september een agent gearresteerd die jarenlang op grote schaal geheime informatie te hebben verkocht aan de onderwereld. De man, werkzaam bij de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, zou stelselmatig gevoelige inlichtingen doorspelen aan criminele bendes en motorclubs voornamelijk in het zuiden van het land.

De verdachte agent, een 48-jarige man uit Weert, zit sinds 29 september vast. Het gaat om een agent in opleiding, een zogenaamde zij-instromer. Hij was werkzaam bij de Dienst Infrastructuur die zich bezighoudt met de criminaliteit op en rond weg, water en lucht. Hieronder vallen ook de motorclubs.

De man is sinds 2009 in opleiding bij de politie die nog niet is afgerond. Voor de opleiding staat normaliter vier jaar. De agent in opleiding had basisautoristatie voor de systemen. Hij had toegang tot de dossiers van de landelijke recherche, maar kon niet overal op doorklikken. "Hij kon wel zien naar wie er onderzoek wordt gedaan, maar verder niet doorlezen", aldus de woordvoerder Nationale Politie.

Hij wordt officieel verdacht van corruptie, het witwassen van crimineel geld en plichtsverzuim. Tijdens zijn arrestatie zijn computers in beslag genomen. De politie onderzoekt nu wat de verdachte precies heeft gelekt. Wat de schade is van het lekken, is niet bekend. 

'Naar aanleiding van concrete aanwijzingen dat vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen terecht waren gekomen, is onmiddellijk en met de grootste voortvarendheid een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant', liet het OM weten in een reactie op het nieuws van de arrestatie.

De man was voornamelijk actief in Oost-Brabant. Uitgerekend daar worstellen politie en justitie al jaren om grip te krijgen op de georganiseerde criminaliteit. In het zuiden van ons land is sprake van overlast van drugscriminaliteit zoals XTC labs en hennepkwekerijen. Ook strijden motorbendes in de regio. Bronnen hebben tegen NRC gezegd dat de verdachte agent met de presidenten van motorclubs No Surrender en Satudarah ‘warme banden’ zou hebben. Onder advocaten circuleerden al rumoeren dat er een corrupte agent zou zijn.

Uitwisselen informatie

Volgens oud-rechercheur en auteur van de ‘Gekooide Recherche’ Michiel Princen is de zaak van de agent uitzonderlijk. Princen stelt dat de toegang tot informatiesystemen bij de politie is opgedeeld in verschillende niveaus. Hoe hoger in de organisatie, hoe meer informatie je kunt bekijken. Volgens Princen is het inzien en uitwisselen van onderzoeksinformatie van groot belang. Informatie in de ene zaak, kan een andere zaak vooruit helpen. 

Vanavond in EenVandaag meer aandacht voor de zaak van de agent. We spreken met advocaat Erik Thomas die onder andere motorclub Satudarah bijstaat. In de studio is te gast oud-rechercheur en auteur van de ‘Gekooide Recherche’ Michiel Princen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.