Een staafmixer die ermee ophoudt, een tafelpoot die afbreekt of een barst in je telefoonscherm? Pak je de gereedschapskist erbij of ga je op zoek naar een nieuwe variant? In Nederland worden in ieder geval nog te weinig spullen hergebruikt.

Als het gaat om hergebruik van grondstoffen, dan is er nog flink wat winst te halen hier in Nederland, legt Marc de Wit van Circle Economy uit in The Circularity Gap Report, the Netherlands. Een paar jaar terug heeft het kabinet als doelstelling bepaald, dat de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair zou moeten zijn. Maar waar staat ons land nu eigenlijk?

Spullen makkelijk wegdoen

Theo is reparateur in een repair-café. Als reparateur van het eerste uur kan hij eigenlijk alles wel repareren. Of het nu gaat om een broodrooster, een recorder of een Senseo-apparaat, voor Theo is niets te gek.

De repair-café's werden 10 jaar geleden opgericht, omdat directrice Martine Postma zich toentertijd verbaasde over het gemak waarmee mensen hun spullen wegdoen. Dit soort initiatieven zouden kunnen helpen om de doelstellingen van 2050 te halen.

'Driekwart wordt afval'

Maar uit het onderzoek van De Wit blijkt dat die deadline van 2050 bij lange na niet wordt gehaald. Er is gekeken naar hoeveel materialen die dagelijks gebruikt worden, ook hergebruikt worden. "Driekwart wordt afval en maar een kwart wordt hergebruikt", zegt hij.

De benzine in je auto wordt gerekend als afval, vertelt De Wit, maar ook het afval dat je weggooit en wordt verbrandt in plaats van gerecycled. Wat wél goed hergebruikt wordt is glas, papier en metalen, mits dat laatste op de juiste plaats weggegooid worden.

Niet slopen maar renoveren

Dat de doelstelling van 2050 waarschijnlijk niet gehaald wordt, is wat hem betreft geen reden niets te doen. De Wit heeft berekend dat er veel winst te halen valt door in bouw, landbouw, energie en productie veranderingen door te voeren.

Dus in het geval van gebouwen niet gewoon over gaan tot sloop, maar bedenken of er nog een andere functie voor bedacht kan worden. En dan bij het ontwerpen al rekening houden met renovatie.

Reparatie aantrekkelijk maken

Waar het gaat om zélf producten te hergebruiken kan ook nog veel anders. Het is nu nog té makkelijk om bij een kapot koffiezetapparaat een vervanger aan te schaffen, omdat het vaak sneller en goedkoper is. En het moet juist voor consumenten aantrekkelijk zijn om die stap te zetten je spullen juist niet te vervangen, maar te repareren.

Volgens De Wit is hier met name voor producenten een grote rol weggelegd. De levensduur van elektrische apparaten moet erop gericht zijn écht lang mee te gaan of het apparaat moet eenvoudiger te repareren zijn, zonder dat een doorgewinterde reparateur als Theo er aan te pas hoeft te komen.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.