De politie is niet langer de enige instantie die u af mag luisteren. Onder meer de FIOD, de Marechaussee en de Arbeidsinspectie mogen dat vanaf komende zomer ook. Met een simpele wetswijziging die geruisloos door de Tweede- en Eerste Kamer kwam heeft de politie daarmee haar monopolie op dat gebied opgegeven.

De wetswijziging is er op 5 december doorheen gekomen. Peter van Hagen, advocaat bij Hertoghs Advocaten, reageert bij EenVandaag. "Dat het zo gemakkelijk gaat dat die wet erdoor is, daar maak ik me zorgen over. Mensen in de Eerste en Tweede Kamer moeten gewoon beter opletten." In december, ten tijde van een demissionair kabinet waarin geen grote besluiten doorgevoerd mochten worden, is dit inderdaad een opmerkelijk besluit.

Verzwakking van de rechtsstaat

Van Hagen spreekt zelfs van een verzwakking van de rechtsstaat. "De FIOD krijgt nu rechtstreeks de bevoegdheid het afluisteren zelfstandig uit te voeren. Er is kennelijk behoefte om het zelf te willen uitoefenen." Advocaat Van Hagen denkt dat het afluisteren als 'een nieuw speeltje' wordt gezien: "Het biedt nieuwe mogelijkheden. Wij zijn bang dat de wet daarbij niet meer in acht wordt genomen." Hij pleit nu voor nieuwe wetgeving waarbij de controle op wetswijzigingen beter wordt verankerd.
 
Politiek commentator Remko Theulings legt uit dat Kamerleden 'niet staan te springen om uit te leggen hoe deze wet erdoor is gekomen'. Ineens hebben de meeste Kamerleden geen tijd om te reageren. De enige die dat wel deed is Henk Nijboer van de PvdA. Hij noemt het 'een goede wetswijziging'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.