Ben je een beetje verkouden, of heb je een lichte verhoging? Vanaf 1 juni is dat genoeg om je door de GGD te laten testen op corona. Dit is wat je over de test moet weten.

Over een paar dagen mag iedere Nederlander zich laten testen. We vroegen Lydia van der Meer van de GGD regio Utrecht wat we kunnen verwachten.

1. Mag je zelf bepalen of je een test laat doen?

Ja, dat mag. Maar een test heeft alleen zin als je klachten hebt die passen bij COVID-19. Denk aan koorts, verkoudheid of keelpijn. Als je geen klachten hebt, heeft het geen zin om je te laten testen. Meestal is één test voldoende, maar wanneer je al getest bent en opnieuw klachten krijgt, is een tweede soms zinvol. Ga goed bij jezelf na welke klachten je hebt en check wat bijvoorbeeld het verschil is met hooikoorts. Daar hebben veel mensen nu last van. Het verschil tussen corona- en hooikoortsklachten lees je op de website van het RIVM.

2. Hoe werkt het?

Om te testen of je besmet bent met COVID-19 wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen daaruit opmaken of je besmet bent.

3. Hoelang duurt het afnemen van een test?

Het testen zelf duurt een paar minuten en in totaal ben je ongeveer tien minuten in een teststraat. Het streven is om in ieder geval binnen 48 uur de uitslag te geven.

4. Zijn er risico's aan verbonden?

Nee. Maar zo'n test is niet fijn om te ondergaan: je krijgt een staafje ver in je neus en dat is een onprettig gevoel.

5. Kost een test geld?

Je hoeft niet zelf te betalen voor een test die de GGD uitvoert. De kosten worden gedekt door de overheid en eventueel je werkgever.

6. Hoe betrouwbaar is de test?

De test is betrouwbaar, maar de uitslag is wel afhankelijk van het moment van afname. De test is het meest betrouwbaar als je net klachten hebt ontwikkeld.

7. Is er een wachtlijst?

Vanaf 1 juni kun je contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de GGD in jouw regio. De GGD streeft ernaar om iedereen zo snel mogelijk te testen. Dat betekent dezelfde of de volgende dag.

8. Wat gebeurt er bij een positieve test?

Als je positief getest bent, neemt de GGD contact met je op om na te gaan met wie jij in contact bent geweest - het zogenoemde bron- en contactonderzoek.

9. Waar kun je je vanaf 1 juni laten testen?

Als je mobiel genoeg bent, ga je naar een van de 'GGD-teststraten', die worden nu opgetuigd. Door sommige rijd je met de auto, de test wordt dan aan de bestuurderskant afgenomen. Als je zelf niet kunt rijden, vraag dan of iemand je kan brengen. Er zijn ook teststraten waar je doorheen loopt in plaats van rijdt. Ben je te ziek, dan kan de GGD de test ook thuis afnemen. Wanneer er meer aanmeldingen komen voor testen dan de GGD aan capaciteit heeft, worden er nieuwe teststraten geopend. De capaciteit van een teststraat is ongeveer vierhonderd mensen.

'Even' 17 miljoen mensen testen op corona: waarom het moeilijker is dan het lijkt

audio-play
De ene sneltest voor het coronavirus na de andere lijkt de laatste tijd uit de grond te schieten. Waarom is het dan toch zo lastig om heel Nederland op het virus te testen? Verslaggever Tom van 't Einde legt het je in deze video uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.