Een sigaret roken op het schoolplein is binnenkort verleden tijd. Althans, als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. Hij wil een rookverbod op het schoolterrein. Wordt er toch gerookt? Dan moet de school 4500 euro aftikken.

"Belachelijk", zegt Paulina Snijders, vice-voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. "Alsof we een boete nodig zouden hebben om het belang hiervan te zien." De universiteit doet zelf al veel om roken onder hun studenten en medewerkers tegen te gaan.

Een rookvrije campus

Met ingang van volgend jaar wordt de hele campus rookvrij. "We zijn hier al geruime tijd mee bezig, al voor er sprake was van regelgeving of boetes, omdat we dat belangrijk vinden." De universiteit zal borden met 'This area is smoke-free' ophangen, extra beveiligers inhuren om rokers aan te spreken en zal medewerkers helpen bij het stoppen met roken.

Toch denkt Snijders dat het handhaven van de rookvrije campus een uitdaging zal worden. "Maar onze campus is nog relatief overzichtelijk. Voor andere locaties is het nog veel lastiger." In de dwang van een boete ziet ze niks. "Een rookvrije campus realiseer je alleen samen en is ook een kwestie van elkaar aanspreken."

Rookverbod? Juist meer rokers

De universiteit is niet de enige school die rookvrij wordt. Op dit moment hanteert bijvoorbeeld 63 procent van de middelbare scholen een rookverbod. "Veel scholen worstelen met dit vraagstuk", vertelt sociaal psycholoog Andrea Rozema, ook van Tilburg University.

Rozema doet onderzoek naar roken op school. Haar belangrijkste, en meest opvallende conclusie: jongeren op een school met rookverbod beginnen sneller met roken, dan jongeren op scholen zonder rookverbod: "Het is cruciaal dat een rookverbod streng gehandhaafd wordt, docenten en ander personeel zich er ook aan houden en dat er geen rooklocaties worden ingericht. Anders werkt een verbod juist averechts."

Lees ook

Een kwestie van de lange adem

De Ubbo Emmius school in Winschoten was een van de eersten met een rookverbod. Corrie Akkerman is er conciërge en treedt op als handhaver: "Dan kijk ik samen met een docent of niemand rookt. Als we iemand betrappen, dan krijgt die een waarschuwing. Gebeurt het vaker, dan moet de scholier nablijven of een opstel over roken schrijven."

De invoering van het verbod ging met horten en stoten: "De eerste jaren waren lastig. Scholieren gingen de buurt in om te roken en zorgden ook voor overlast. Nu merk je dat niet roken de norm is geworden, we betrappen nog maar zelden iemand met een sigaret. Het is een kwestie van de lange adem."

'4500 euro is erg fors'

Ze is blij met het voornemen van Blokhuis, maar is minder blij met het boetesysteem dat hij voorstelt. "Ik vind een boete van 4500 euro wel erg fors. De school doet zijn best om roken tegen te gaan, maar wordt met een boete keihard gestraft. De dader komt er mee weg. Dat is wel gek." De school heeft al wel nagedacht over de nieuwe regels. "Wij gaan ouders er preventief van op de hoogte stellen. Het is ook hun verantwoordelijkheid."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.