De overheid, maatschappelijke organisaties, vakbonden en kledingverkopers hebben vanochtend een speciaal textielconvenant getekend, om gezamenlijke misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan.  

De bedrijven die meedoen gaan de problemen bij hun leveranciers in landen als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije op een rijtje zetten. Ze zeggen onder meer toe jaarlijks een verbeterplan op te stellen om zaken als kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuverontreiniging de wereld uit te helpen.

Bedrijven als Zeeman, de Bijenkorf, de Hema en C&A ondertekenen het convenant en beloven binnen maximaal vijf jaar eerlijke verkoop van textiel. De bedrijven die zich niet aan dit convenant houden zullen publiekelijk van de lijst verwijderd worden na elke jaarlijkse controle. Dat heeft minister Ploumen van Buitenlandse Handel laten weten.

Dit textielconvenant zou de Nederlandse consument daarnaast moeten helpen met het vinden van betere kleding die eerlijk geproduceerd is. De bedrijven die dit convenant hebben ondertekend zijn goed voor ruim een derde van de textielindustrie in Nederland. 

Maar hoe kom je als consument te weten of je een goede aankoop doet of niet? Daar is bijvoorbeeld de app Rank a Brand voor. Deze app geeft merken een label dat van A tot en met E. Hierbij staat A voor goed en E voor niet kopen. Afgelopen november viel nog tachtig procent van de Nederlandse merken onder dat E-label. 

Maar niet iedereen staat te juichen voor dit convenant. De organisatie Schone Kleren zegt bijvoorbeeld dat kledingarbeiders geen convenant nodig hebben maar een beter loon. 

In EenVandaag spreken we met presentatrice Floortje Dessing, zij heeft een kledingwinkel waar enkel duurzame kleding verkocht wordt.