Opnieuw lijkt een onschuldige het slachtoffer te zijn geworden van een liquidatie. En opnieuw gaat het om een jong slachtoffer. Zeventien jaar was Mohammed Bouchikhi toen hij vrijdag tijdens zijn stage in buurthuis Wittenburg onder vuur werd genomen door mannen met bivakmutsen.

Als er nu niet hard ingegrepen wordt in de Amsterdamse drugswereld, zullen opnieuw slachtoffers vallen. Daarvoor waarschuwt zorgbestuurder Erik Heijdelberg van De William Schrikkergroep, een instelling voor jeugdbescherming en jeugdreclassering. Hij ziet het drugstoerisme in de hoofdstad als de oorzaak van het onderwereldgeweld. 

'Zolang dit geld verdiend kan worden, in deze mate en omvang, dan zal het verdiend worden'

Daarin wordt volgens Heijdelberg veel verdiend met handel, een ‘bron van conflicten'. De vaak verstandelijk beperkte jongeren kunnen deze verleiding van deze wereld niet weerstaan. “Zolang dit geld verdiend kan worden, in deze mate en omvang, dan zal het verdiend worden door een steeds jongere en agressievere groep,", zegt de bestuurder. 

Heijdelberg pleit voor grondig onderzoek. “Hoeveel jeugdige drugstoeristen wil je nog aantrekken? Kan je daar iets in doen? Beter controleren?” vraagt Heijdelberg zich af. “Je kunt het niet laten bestaan, dan wordt het vanzelf erger als je niks doet."

Meedogenloze schutters zullen opnieuw toeslaan

Hoewel het motief achter de schietpartij nog onduidelijk is, lijkt Mohammed Bouchikhi het vijfde onschuldige slachtoffer in de Amsterdamse onderwereldvete. Andere slachtoffers waren jonge vaders Stefan Regalo Eggermont (30), dj Djordy Latumahina (31) en de Ghanees Augustine Nyantakyi (37). Ze werden allemaal voor de verkeerde aangezien. 

Tijdens de schietpartij was het druk in het buurtcentrum, er is kookles en er wordt gekickbokst. Volgens ooggetuigen waren de daders gericht op zoek naar hun doelwit. Ze raken naast Mohammed ook een vrouwelijke medestagiair en de negentienjarige Gianni L. Zij overleefden de moordaanslag wel. Voor L. was het zelfs de tweede schietpartij in twee maanden tijd die hij overleefde, schrijft AT5.

De oom van Mohammed vraagt burgemeester van Aartsen in een open brief om ingrijpen. Volgens hem is het een ‘kwestie van tijd’ tot het doelwit ergens anders in de publieke ruimte opnieuw onder vuur wordt genomen en er onschuldige slachtoffers vallen. “Degenen die hem zoeken zijn immers meedogenloos en zullen geen rekening houden met onschuldige omstanders, gezien het gebeuren gisteren in het buurtcentrum met onschuldige kinderen."