VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt de uitspraken van partijgenoot en Eerste Kamerlid Sybe Schaap over de PVV 'verwerpelijk'.  

Schaap zegt in zijn nieuwe boek Rechtsstaat in verval dat de PVV in sommige opzichten gevaarlijker is dan de NSB. 

Hoe gevoelig kritiek op de PVV ligt, bleek in 2012 toen Schaap zijn boek Het rancuneuze gif uitbracht. Daarin beschuldigde hij de PVV ervan net als de NSB in te spelen op volkse ressentimenten. 

Vanuit de VVD-top werd destijds zware druk op Schaap uitgeoefend het boek uit te stellen vanwege de toenmalige gedoogsteun van de PVV. De auteur verwacht ditmaal geen moeilijkheden met zijn partij. "De VVD neemt nu voldoende afstand van de PVV. Het lijkt mij echt onmogelijk dat de VVD weer gaat samenwerken met de PVV,” zegt hij vandaag tegen dagblad Trouw.

Schaap meent dat de partij van Wilders te weinig tegengas krijgt. "Dat is een gevaarlijke tendens. In de tijd van de NSB had iedereen zijn eigen sterke ideologie: socialisten, gereformeerden, katholieken en liberalen. Men wist dat men simpelweg geen NSB'er kón zijn vanwege die eigen ideologie. Maar ideologieën bestaan niet meer."